Håper på nasjonalt vindkraftsenter i Kristiansand

Sørlandet vil ha et nasjonalt kompetansesenter for havvind. Målet er vindkraftens svar på Oljedirektoratet.
Foto: Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Torsdag 6. oktober legger regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett for 2023, og det er få som har store forventninger. Unntaket er Kristiansand og Sør-Norge. De håper at regjeringen skal finne rom til å finansiere et nasjonalt vindkraftsenter, og at det etableres i Kristiansand.

Regionsavisen Fædrelandsvennen skriver at et samlet Agder står sammen med Kristiansand i kampen om å bli norsk havvinds hovedstad. Der viser de til at Kristiansand og Agder har et stort og bredt kompetansemiljø i leverandørindustrien, og at de har Universitet i Agder som et viktig forsknings- og utdanningsmiljø.

Avisen nevner ikke Agder Energi ved navn, men det er åpenbart at Sørlandets store kraftkonsern også kan spille en stor rolle i arbeidet. De er involvert i det meste som skjer i kraftbransjen på land i regionen, og jobber også aktivt med å få lisens i havvindfeltet Sørlige Nordsjø II.

Regjeringen har varslet et stramt statsbudsjett, men Fædrelandsvennen tror likevel på gjennomslag. De viser til at mye er gjort hvis det vedtas å etablere et slikt havvindsenter i Kristiansand, og antyder at en bevilgning på så lite som 10 millioner kroner kan være nok til å sette i gang.

– Tanken er at når et senter først er etablert, vil det gradvis utvikles. Målet er at det etter hvert skal bli vindkraftens versjon av Oljedirektoratet, skriver Fædrelandsvennen.

Oljedirektoratet ble i sin tid lagt til Stavanger, og hele Rogalandsregionen har nytt godt av at de i praksis ble oljebransjens hovedstad. Nå håper Kristiansand og Agder på det samme med havvinden.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også