Rec Solar vurderer å legge ned produksjonen på grunn av høye strømpriser

Strømprisene truer solcelleproduksjon i Norge.
Det er kjent fra før at strømregningen i desember kom på 40 millioner kroner. Med samme strømforbruk som i desember og en snittpris på 258,25 Euro/MWh vil det si at strømregningen i juli ble på rundt 59,3 millioner kroner, pluss skatter og avgifter. | Foto: Rec Solar
Det er kjent fra før at strømregningen i desember kom på 40 millioner kroner. Med samme strømforbruk som i desember og en snittpris på 258,25 Euro/MWh vil det si at strømregningen i juli ble på rundt 59,3 millioner kroner, pluss skatter og avgifter. | Foto: Rec Solar

Torsdag sendte solcelleselskapet Rec Solar ut permitteringsvarsel og mulig produksjonstans til sine 250 ansatte i Kristiansand og Porsgrunn. 

– De ansatte har fått beskjed om at bedriften ikke kan drifte videre med disse strømkostnadene,sier tillitsvalgt Andreas Hadland Bolluk til Fædrelandsvennen

Rec Solar produserer silisium som blir videreforedlet til silisiumblokker til solceller. Selskapet lever også solcellepaneler og gjør installasjoner. Fredag skal det tas en beslutning om hvorvidt produksjonen skal stenges i opptil 26 uker eller legges ned permanent. 

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi sier til NRK at de på ingen måte har gitt opp, og at de jobber for å beholde produksjon i Norge.

Det er kjent fra før at strømregningen i desember kom på 40 millioner kroner. Da var snittprisen 174,30 Euro/MWh for NO2. Med samme strømforbruk som i desember og en snittpris på 258,25 Euro/MWh vil det si at strømregningen i juli ble på rundt 59,3 millioner kroner, pluss skatter og avgifter.

Regjeringen har sagt at de skal komme med en strømstøtteordning til bedrifter senest når statsbudsjettettet legges frem 6. oktober. 

– Regjeringen må handle raskt for å hjelpe Rec gjennom krisen. De er en viktig eksportbedrift for Norge i en bransje som vil ha enorm vekst de neste årene, sier Trine Kopstad Berentsen, administrerende direktør i Solenergiklyngen, bransjeforeningen for solenergi til EnergiWatch.

Berentsen forteller EnergiWatch at Rec Solar Norge produserer innsatsfaktorer til solcellepaneler med verdens laveste CO2 avtrykk på grunn av det konkurransefortrinnet bruk av ren norsk vannkraft har gitt. 

– Som en av få solindustriaktører i den tidlige delen av verdikjeden for sol i Europa er de en viktig brikke for EU når de gjennom RePowerEU har slått fast at solenergi vil bli den største kilden til elektrisitet i EU innen 2030 og at den fulle industrielle verdikjeden for sol skal hentes hjem til Europa, sier Trine Kopstad Berentsen.

EnergiWatch har forsøkt å komme i kontakt med daglig leder i Rec Solar Jan Enno Becker, men ikke fått svar. Teknisk direktør Thor-Kenneth Sørensen, teknisk sjef Jostein Fidje og tillitsvalgt Andreas Hadland Bolluk har heller ikke vært tilgjengelig i dag. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også