Energitrader: – Tung avhengighet av LNG gjør Europa ekstremt eksponert mot bevegelser og kraftige svingninger i prisene

Kjøperne sitter på gjerdet og håper på lavere gasspriser, men Europas energikrise er ikke over, advarer analytikere og gassprodusenter.
LNG-AVHENGIGE: Gassprisen har falt kraftig, og kjøperne tror og håper på ytterligere nedgang. Analytikere og energitradere advarer om at prisene kan gå kraftig opp igjen. | Foto: Ksoe Lng
LNG-AVHENGIGE: Gassprisen har falt kraftig, og kjøperne tror og håper på ytterligere nedgang. Analytikere og energitradere advarer om at prisene kan gå kraftig opp igjen. | Foto: Ksoe Lng

Europa lykkes med å fylle gasslagrene i fjor, men det kostet dyrt. Nå har gasslagrene holdt seg på stabile nivåer i en periode der de normalt stiger kraftig. Ifølge Bloomberg og Finansavisen har påfyllet ligget langt lavere enn normalt for denne tiden av året.

Prisen på gass har falt til 36,09 euro/MWh på den nederlandske TTF-børsen. Det er en nedgang på nesten 90 prosent sammenlignet med toppnivået i august. Samtidig spekuleres det i ytterligere prisnedgang blant gasskjøperne.

Det advarer gassprodusenter og gasstradere imot, ifølge Finansavisen. De skriver at analytikere fra både Goldman Sachs og Boston Consulting Group (BCG) ser priser over 100 euro/MWh.

– Gassforbrukere ser ut til å være sterke i troen, inspirert av budskapet fra politiske ledere om at det verste er over, sier salgsdirektør Klaus Reinisch i sveitsiske MET Holding, ifølge Finansavisen.

Han hevder at det er mange kjøpere som går rundt og tror på en pris ned mot 10 euro/MWh. Det kan skje, men i så fall blir det kortvarig. Han tror på store svingninger, og at gassprisene vil gå opp.

– Tung avhengighet av en global råvare som LNG – som har erstattet russiske leveranser i rør – gjør Europa ekstremt eksponert mot bredere bevegelser i markedet og kraftige svingninger i prisene, sier REinisch til Bloomberg.

Equinor merker også at gasskjøperne sitter på gjerdet.

– Med relativt flate gasspriser de neste tre månedene før enbrattere oppgang inn mot vinteren, vil de som har fleksibilitetentil å vente gjøre nettopp det. De fleste vil derfor ikke fylle på lagrene i morgen, slik at vi ikke vilse lagernivåene øke veldig mye på kort sikt, sier Helge Haugane, direktør for gass og energi, til Finansavisen.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også