E-tjenesten: Norsk gass har blitt et sikkerhetspolitisk anliggende for Europa

I tiden fremover vil det bli stadig mer krevende å forutse russiske beslutninger angående Norge og norske nærområder.
ØKT ETTERRETNINGSTRUSSEL: – Norsk gass har blitt et sikkerhetspolitisk anliggende for Europa. | Foto: Fredrik Varfjell / NTB
ØKT ETTERRETNINGSTRUSSEL: – Norsk gass har blitt et sikkerhetspolitisk anliggende for Europa. | Foto: Fredrik Varfjell / NTB
NTB

Russland anser i stadig større grad Norge som en del av et aggressivt vestlig kollektiv og i mindre grad som en nabo, sier E-tjenesten.

– Utviklingen det siste året har økt Norges geopolitiske betydning i russiske øyne, sier assisterende direktør Lars Nordrum i Etterretningstjenesten.

Nato-søknadene til Sverige og Finland knytter Norge tettere til Østersjø-regionen, men det spiller også inn at europeiske land vil være avhengig av norske energileveranser i mange år.

– Norsk gass har blitt et sikkerhetspolitisk anliggende for Europa, sier Nordrum.

E-tjenesten mener krigen i Ukraina har forsterket Russlands behov for å befeste sine sikkerhetsinteresser i Arktis.

– Dette skyldes erkjennelsen av at Arktis neppe kan holdes utenfor konfrontasjonen med USA og Nato. Med det kan spenningen i nord øke, sier Nordrum.

I tiden fremover vil det bli stadig mer krevende å forutse russiske beslutninger angående Norge og norske nærområder, ifølge Nordrum.

– I Moskva sees Norge på som en del av et vestlig aggressivt kollektiv – og i mindre grad som en nabo. Dessuten nedskaleres russisk diplomatisk innsats i Vesten. Det kan påvirke hvor godt Russland forstår norske politiske standpunkt, sier han.

– Parallelt vil den russiske etterretningstrusselen mot Norge øke, både i søken etter innsikt i norske beslutningsprosesser og i jakten på teknologi.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også