Finnmark Sp sier nei til strøm fra land til Melkøya

– En slik elektrifisering har allerede satt, og vil fortsatt sette, en effektiv stopper for annen industrietablering og opprettelse av arbeidsplasser i hele Troms og Finnmark.
SIER NEI: Finnmark SP mener Equinor må kutte utslippene på Melkøya gjennom andre måter enn elektrifisering. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
SIER NEI: Finnmark SP mener Equinor må kutte utslippene på Melkøya gjennom andre måter enn elektrifisering. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
NTB

Finnmark Sp gir klar beskjed til egen regjering: Equinor må kutte Melkøya-utslippene på annet vis enn ved å ta strøm fra land. Aps fylkeslag er mindre bastant.

Senterpartiets fylkeslag i Finnmark vedtok en resolusjon på årsmøtet søndag der de gjentar motstanden mot elektrifisering av gassanlegget. De ber regjeringen pålegge Equinor å finne andre løsninger.

Equinors plan er å redusere de store utslippene av klimagassen CO2 fra gassanlegget ved å hente kraft fra strømnettet. At Equinor har reservert så mye av kapasiteten på strømnettet, betyr at det er umulig å etablere ny industri som krever større mengder kraft.

– En slik elektrifisering har allerede satt, og vil fortsatt sette, en effektiv stopper for annen industrietablering og opprettelse av arbeidsplasser i hele Troms og Finnmark, da det meste av landstrømmen er reservert til Melkøya, heter det i resolusjonen.

– Det vil med andre ord si at ingen nye større arbeidsplasser kan skapes i en region som sliter med fraflytting, heter det i resolusjonen fra Finnmark Sp.

Tar mye av kraftoverskuddet

Elektrifiseringen av Melkøya vil kreve over 3 terawattimer i året. Det er nesten en tredel av kraftoverskuddet i Nord- og Midt-Norge og en stor del av kraftproduksjonen i Finnmark. Statnett har sagt nei til å levere strøm til flere industrietableringer i nord fordi mesteparten av kraften er blitt lovet bort til noen få store kraftkrevende industriprosjekter, blant annet Equinors anlegg på Melkøya.

Senterpartiets parlamentariske leder på Stortinget, Marit Arnstad, mener også klimautslippene på Melkøya må løses på en annen måte enn med elektrifisering fra land.

– I Hurdalsplattformen sier vi at vi blant annet ønsker elektrifisering gjennom havvind. Spørsmålet er derfor: Hvor aktuelt kan dette være på Melkøya? Eller er det mulig å se for seg fortsatt gasskraftverk, men med CO2-rensing? Dette er problemstillinger vi vil være åpen for å se på, sa hun under årsmøtet i Finnmark Sp, ifølge NRK.

Finnmark Ap med forbehold

Også Arbeiderpartiets fylkeslag i Finnmark diskuterte denne saken på sin årskonferanse i helgen. De var mer positive til å gi Melkøya strøm fra land, men med flere forbehold.

– Elektrifisering kan derfor kun skje når det er tilstrekkelig kapasitet i nett og i produksjon av energi til å dekke framtidig etterspørsel i Finnmark, heter det i uttalelsen som ble vedtatt.

De ber også om at muligheten for karbonfangst og -lagring utredes.

På Stortinget har også SV tatt til orde for å pålegge Equinor å finne alternativer til elektrifisering fra land. Både SV og Venstre tar til orde for karbonfangst (CCS).

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøkte Melkøya for snaut to uker siden og støttet målet om å elektrifisere Melkøya.

– Det er ingen gratis vei til målet her, ingen gratis vei til å kutte utslipp, bygge mer industri. Du må ha mer kraft. Jeg kommer tilbake til det. Mer kraft, mer nett, mer enøk. Det må vi levere på, sa han til NTB.

Han pekte på havvind som en mulig løsning også i nord.

Equinors konsesjonssøknad er nå til behandling i Olje- og energidepartementet, og Støre understreket at det ikke er konkludert i saken.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også