Briter skal ikke lenger tvinges til å forhåndsbetale for gass

Selskapene kan få en rettslig kjennelse som gir dem adgang til hjem der regningene ikke blir betalt. 
STANSER FORHÅNDSBETALING: Britiske gasselskaper som krever forhåndsbetaling hos kunder som ikke greier regningene sine, har fått beskjed om å avslutte praksisen. | Foto: AP Photo/Alastair Grant
STANSER FORHÅNDSBETALING: Britiske gasselskaper som krever forhåndsbetaling hos kunder som ikke greier regningene sine, har fått beskjed om å avslutte praksisen. | Foto: AP Photo/Alastair Grant
NTB

Britiske gasselskaper som krever forhåndsbetaling hos kunder som ikke greier regningene sine, har fått beskjed om å avslutte praksisen.

Selskapene kan få en rettslig kjennelse som gir dem adgang til hjem der regningene ikke blir betalt. Der kan de pålegge forhåndsbetaling før kundene får mer gass, som i hovedsak går til oppvarming og matlaging.

Energiminister Grant Shapps kaller praksisen uhørt og krever at den opphører straks. En talsperson for statsminister Rishi Sunak sier avsløringer i The Times om praksisen er dypt sjokkerende.

Avisa har avdekket at underleverandører for British Gas har sendt pengeinnkrevere som regelrett har tvunget seg inn i hjem og satt opp målere som krever forhåndsbetaling av gass. Noen av husstandene blir beskrevet som svært sårbare, blant annet en enslig trebarnsfar og en kvinne med en fire uker gammel baby.

Nå har morselskapet Centrica varslet at all slik aktivitet er stanset, og at selskapet skal granske saken.

Shapps ber nå andre energiselskaper om å gjøre det samme, og flere følger etter. Franske EDF sier at de også har stanset all form for tvungen forhåndsbetaling.

Tilsynsmyndigheten Ofgem kaller avsløringene ekstremt alvorlige. De understreker at alle tenkelige løsninger må ha vært forsøkt før krav om forhåndsbetaling kan komme på tale. Slike ordninger skal uansett ikke brukes mot spesielt sårbare mennesker, ifølge Ofgem.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også