Equinor om Nord Stream-lekkasjen: Hindret i å bidra på grunn av sanksjoner

EU-sanksjoner mot Russland hindret muligheten for å tilby tjenester og utstyr.
NORD STREAM: Equinor kunne ikke tilby tjenester og utstyr som følge av EU-sanksjoner mot Russland. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
NORD STREAM: Equinor kunne ikke tilby tjenester og utstyr som følge av EU-sanksjoner mot Russland. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
NTB

EU-sanksjoner mot Russland hindret muligheten for å tilby tjenester og utstyr for å inspisere de skadde Nord Stream-rørledningene i fjor, opplyser Equinor.

Pipeline Repair and Subsea Intervention (PRSI) er en medlemsgruppe hvor Equinor har rollen som administrator. Nord Stream er medlem av gruppen. PRSIs oppgaver inkluderer beredskap for medlemmene.

– Det norske utenriksdepartementet uttalte at mobilisering for inspeksjon og reparasjonsarbeid knyttet til rørledningene ville vært i strid med det norske sanksjonsregelverket – og i forlengelsen av EUs sanksjonsregelverk, opplyser Equinor til nyhetsbyrået Reuters.

Sanksjoner – og taushetsplikt

I en kommentar gitt til NTB og Reuters skriver Utenriksdepartementet følgende:

– Norge handler sammen med EU for å gjennomføre sanksjonene mot Russland for å opprettholde trykket på Russlands regjering og dens støttespillere. Det norske Utenriksdepartementet står i spissen for arbeidet med implementering av sanksjonene.

Dette inkluderer effektiv gjennomføring av eksportkontroll, opplyser UD.

– På grunn av taushetsplikten kan UD ikke kommentere saker som har med eksport av strategiske varer, tjenester og teknologi å gjøre, heter det videre i uttalelsen.

Lekkasje i september

I september i fjor begynte de russiske gassrørledningene Nord Stream 1 og -2 til Tyskland å lekke i Østersjøen. Danske og svenske myndigheter har slått fast at lekkasjene skyldes sabotasje.

Hver av ledningene er 1.200 kilometer lange og lekkasjene sendte metan ut i atmosfæren.

Norge, som ikke er en del av EU, har bundet seg til EUs sanksjonspakker mot Russland.

EU-kommisjonen har hittil ikke svart på nyhetsbyråets henvendelser om saken.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også