Ansatte ble truet med sparken hvis de brukte toalett på Johan Castberg-prosjektet

– Ikke et budskap selskapene står inne for, sier kommunikasjonssjef Odd Naustdal i Aker Solutions.
UØNSKET PÅ DO: Dette skiltet hang på Johan Castberg-skipet på Stord forrige uke. Aker Solutions sier lappen er fjernet. | Foto: Lars Heltne
UØNSKET PÅ DO: Dette skiltet hang på Johan Castberg-skipet på Stord forrige uke. Aker Solutions sier lappen er fjernet. | Foto: Lars Heltne

Equinor og Aker Solutions jobber for tiden med å ferdigstille Johan Castberg-prosjektet, som består av et produksjonsskip og en undervannsløsning med 30 brønner. 

Skipet skal etter planen starte produksjonen i Barentshavet neste år. Ifølge Aker Solutions-direktør Sturla Magnus er det omlag 900 personer ombord under et vanlig dagskift.

Mye av utstyret på skipet er helt nytt og ikke tatt i bruk ennå, inkludert skipets toaletter. Under en visning for pressen på Aker Solutions anlegg på Stord forrige uke, hang en lapp med Equinor-logo på en toalettdør på vei opp til helikopterdekket. 

Mener det ikke er dem

På plakaten stod det, på tre språk:

«Toalettanlegg er ikke i drift. Bruk av toalett vil føre til oppsigelse».

EnergiWatch har spurt Equinor om hva som er årsaken til ordlyden, og om selskapet mener at det er nødvendig å bruke oppsigelse som et virkemiddel for at de ansatte skal oppfatte alvoret av å bruke utstyr som ikke er i drift.

Equinor er også blitt spurt om ansatte faktisk er blitt sagt opp på grunn av slike hendelser - enten på Johan Castberg eller andre prosjekter.

Til tross for at skiltet har Equinor-logo, sier pressetalsperson Ola Morten Aanestad at de ikke kjenner til skiltet. 

Skiltet blir fjernet

Mandag videreformidler Aanestad en beskjed fra kommunikasjonssjef Odd Naustdal i Aker Solutions.

«Prosjektet har ikke greid å finne ut hvem som har hengt opp plakaten, men dette er ikke sanksjonert av verken Aker Solutions eller Equinor. Det er ikke et budskap selskapene står inne for og ingen har mistet eller vil miste jobben av dette. Her handler det nok om en ivrig medarbeider som har vært upresis i ordbruken», skriver Naustdal. 

«Skiltet blir fjernet og vil bli erstattet av nye som understreker forbudet mot å benytte seg av toaletter som ikke er koblet opp, men uten at det blir knyttet til oppsigelse», fortsetter Naustdal.

Skipet settes nå sammen på Stord før avreise nordover, og omlag 2000 personer har vært involvert i arbeidet totalt - inkludert selskapenes egne ansatte, leverandører og innleide. 

Forventede utvinnbare ressurser i Castberg-prosjektet er anslått til 450-650 millioner fat oljeekvivalenter, ifølge Equinor.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også