Bransjeveteran: – Det har vært mye «safe» leting nær felt

Tidligere sjefgeofysiker mener de nye gassfunnene bare tilsvarer to års eksport til Europa.
SMÅ GASSFUNN: – Det har vært mye «safe» leting nær felt, da blir funnraten høy men volumene mindre. Samtidig ser vi at volumene også er mindre enn forventet. | Foto: Equinor
SMÅ GASSFUNN: – Det har vært mye «safe» leting nær felt, da blir funnraten høy men volumene mindre. Samtidig ser vi at volumene også er mindre enn forventet. | Foto: Equinor

9. januar presenterte Oljedirektoratet Sokkelåret 2022, og der ble det fremhevet at det var rekordhøy produksjon i 2022 med 22 bcm (milliarder kubikkmeter) gass. Olje- og energiministeren lover også like høy produksjon og eksport av gass i år.

Alt ser likevel ikke helt lyst ut for Norges fremtidige eksport av gass.

– I fjor hadde vi imponerende høy produksjon av gass og olje, men det var det dårligste leteåret siden 2017, sier Arne Ingar Svendby Evensen til Nettavisen.

Svendby Evensen er pensjonert, men har lang erfaring som sjefgeofysiker i Hydro og det som den gangen het Statoil. Han har sett på tallene fra Sokkelåret 2022, og mener at nye funn ikke holder til mer enn ca. to års eksport av gass til Europa.

– Det har vært mye «safe» leting nær felt, da blir funnraten høy men volumene mindre. Samtidig ser vi at volumene også er mindre enn forventet, sier Evensen til Nettavisen.

Han peker på at gass fra funn som har blitt gjort de siste årene, så er det bare omtrent 110 bcm igjen å produsere. Det er altså mindre enn det Norge eksporterer i løpet av ett år.

– Av de 30 feltene som hadde høyest gassproduksjon i september 2022, var tre funnet etter 2003. Disse bidrar bare med to prosent av den totale rene gassproduksjonen fra norsk sokkel, sier Evensen til Nettavisen.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også