EU-samtalene om pristak på gass fortsetter neste uke

– Enkelte spørsmål kunne ikke bli avklart i dag.
IKKE ENIGE: EU-ministerne ble ikke enige om pristak på gass. | Foto: Marcus Brandt/dpa via AP
IKKE ENIGE: EU-ministerne ble ikke enige om pristak på gass. | Foto: Marcus Brandt/dpa via AP

EU-ministrene kom ikke til enighet om et pristak på gass i Brussel tirsdag. De melder imidlertid om framgang, og det blir nye samtaler neste uke.

De siste «tekniske detaljene» skal avgjøres neste uke.

– Enkelte spørsmål kunne ikke bli avklart i dag. Vi gjorde store fremskritt både når det gjelder tekniske spørsmål og strukturen på en prismekanisme, men vi er ikke helt i mål, sier Tysklands næringsminister Robert Habeck.

Prøver igjen om noen dager

Det ble imidlertid enighet om to andre tiltak som skal avhjelpe energikrisen i Europa: felles gassinnkjøp og rask godkjenning av nye installasjoner for fornybar energi. Dette betinges imidlertid av enighet om en ordning med pristak.

– Jeg håpet å åpne en flaske champagne i dag for å feire en avtale. Men vi må tydeligvis ha flaskene i kjøleskapet en stund til, sier Tsjekkias industriminister Jozef Sikela som ledet tirsdagens møte.

– Målet vårt er å godkjenne alle de tre tiltakene som en pakke på mandag, fortsetter han. Da er det planlagt et nytt energiministermøte. En beslutning kan også komme på toppmøtet førstkommende torsdag

Uro etter russiske kutt

Energiprisene i Europa har svingt voldsomt etter at Russland kuttet leveransene kraftig som svar på vestlige sanksjoner. I november lå energiprisene 35 prosent høyere enn for et år siden. Det er likevel ikke klart hvordan et pristak på grossistnivå vil påvirke prisene for forbrukerne.

De siste månedene har EU-landene vært delt i synet på hvordan de skal håndtere problemet. Et flertall har flere ganger krevd et felles pristak i EU. Tyskland og Nederland er blant dem som har vært skeptiske. Habeck gjentok tirsdag at forsyningssikkerheten og stabiliteten til finansmarkedene må være sikret.

Et forslag fra EU-kommisjonen i november fikk kritikk fra flere medlemsland som mente kriteriene for når maksprisen skulle slå inn var for strenge. Tsjekkia, som fram til nyttår har formannskapet i EU-rådet, kom med et alternativt forslag med lavere krav, men klarte ikke å få med seg alle de andre landene.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også