Oljeprisen øker etter innføring av pristak

Økt oljepris etter at EU, G27-landene og Australia boikotter russisk olje, og setter pristak på 60 dollar fatet.
ØKT OLJEPRIS: Prisen på olje økte etter at pristaket på russisk olje ble innført. | Foto: Pixabay
ØKT OLJEPRIS: Prisen på olje økte etter at pristaket på russisk olje ble innført. | Foto: Pixabay
NTB

Oljeprisen økte mandag etter at EU og G7-landene boikotter det meste av russisk olje og har satt et pristak på 60 dollar fatet for oljeimport fra Russland.

Prisen på nordsjøolje økte med 2,27 dollar, fra 87,84 dollar, på mandag etter at vestlige land innførte pristak på enkelte typer russisk olje.

Prisen har imidlertid falt siden mars, da både nordsjøolje og amerikansk lettolje kostet mer enn 130 dollar per fat.

Fredag vedtok EU et pristak på russisk råolje, som trådte i kraft mandag. Målet er å gjøre det vanskeligere for Russland å omgå EUs sanksjoner ved å selge oljen til land utenfor EU.

Pristaket innebærer nemlig at det blir forbudt å yte tjenester til transportørene hvis oljen har blitt solgt for mer enn 60 dollar fatet. Selv om Kina og India ikke har noen importbegrensninger, kan dermed selskapene som frakter oljen til dem, rammes av sanksjonene.

Russiske myndigheter har gjort det klart at de ikke godtar pristaket.

– Vi vil ikke anerkjenne noe tak, sa Kreml-talsperson Dmitrij Peskov mandag, ifølge det ukrainske nyhetsbyrået Interfax. Han la til at Russland forbereder motreaksjoner.

Videre sier han at restriksjonene fra EU og G7-landene bidrar til destabilisering av de internasjonale energimarkedene. Han hevdet også at Russland uansett er i stand til å finansiere krigen mot Ukraina.

Mandag sa Pakistans statsminister at de har inngått en avtale med Russland om å kjøpe råolje, bensin og diesel til redusert pris. Han sa ikke noe om hva prisen blir.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også