Aasland om pristak-krangelen: – EU burde lytte litt til aktørene som opererer i dette markedet

Olje- og energiministeren sier det er ingenting Norge kan gjøre dersom aktørene på norsk sokkel sender mindre gass til Europa på grunn av et pristak.
ADVARER: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) håper EU trår varsomt i pristak-debatten. | Foto: Lars Heltne
ADVARER: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) håper EU trår varsomt i pristak-debatten. | Foto: Lars Heltne

EU-landene klarte ikke å komme til enighet om EU-kommisjonens forslag til et gasspristak på krisemøtet i Brussel torsdag. I stedet kalles EUs energiministre inn til nok et ekstraordinært møte i midten av desember.

Pristaket er foreslått for å hindre et galopperende marked. EU-kommisjonen har foreslått å sette taket ved 275 euro per megawattime. Det er såpass høyt at det aldri vil bli tatt i bruk, mente Spania, Polen, Hellas og Malta under gårsdagens møte.

Olje- og energiminister Terje Aasland sier til Dagens Næringsliv (DN) at Norge følger EU-debatten fra sidelinjen, og at det ikke har blitt spilt inn noen konkrete tall fra norsk hold. Han har tidligere advart EU om å ikke innføre tiltak som forverrer situasjonen.

– EU får ta sine valg. Vi er ikke en del av EU. Men så tror jeg EU burde lytte litt til aktørene som opererer i dette markedet, og ta med seg de signalene som kommer derfra, sier Aasland til DN.

Han sier til avisen at dersom gassprodusentene på norsk sokkel sender mindre gass til EU som følge av et pristak, er ikke det noe norske myndigheter kan eller vil gjøre noe med.

– Min vurdering og anbefaling hele veien har vært, og er fortsatt, at et pristak kan virke inn i forhold til hvordan EU kan tiltrekke seg gass i fortsettelsen, sier statsråden.

Tidligere denne uken sa Equinor-talsperson Magnus Frantzen Eidsvold til EnergiWatch at de foreløpig tar situasjonen med ro.

– Basert på forslaget som vurderes og basert på at dette vil redusere de ekstreme pristoppene, er vår vurdering at dette ikke vil få betydelige konsekvenser for vår eksport, sier Eidsvold.

Han sier at selskapet ikke har noe formening om det foreslåtte pristaket er høyt eller lavt.

– Det vi har argumentert er at man bør være forsiktig med å gjøre inngripen i markedsmekanismer, det vil kunne gi utilsiktede konsekvenser, sier Frantzen Eidsvold.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også