USA anklager Iran for angrep på oljetanker utenfor Oman

– Etter en gjennomgang av den tilgjengelige informasjonen, er vi sikre på at Iran sannsynligvis utførte dette angrepet ved bruk av en drone.
ANKLAGER IRAN: – Etter en gjennomgang av den tilgjengelige informasjonen, er vi sikre på at Iran sannsynligvis utførte dette angrepet ved bruk av en drone. | Foto: AP Photo/Nabeel Hashmi
ANKLAGER IRAN: – Etter en gjennomgang av den tilgjengelige informasjonen, er vi sikre på at Iran sannsynligvis utførte dette angrepet ved bruk av en drone. | Foto: AP Photo/Nabeel Hashmi
NTB

USA beskyldte onsdag Iran for et angrep på oljetankeren Pacific Zircon, operert av et israelskeid firma, utenfor kysten av Oman dagen før.

– Etter en gjennomgang av den tilgjengelige informasjonen, er vi sikre på at Iran sannsynligvis utførte dette angrepet ved bruk av en drone, uttalte sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan i Det hvite hus.

En talsmann for det Singapore-baserte operatørselskapet East Pacific Shipping sier at et prosjektil traff tankeren 24 kilometer utenfor Oman.

En israelsk tjenestemann betegnet hendelsen som en iransk provokasjon, som har som mål å skape uro i regionen forut for åpningen av verdensmesterskapet i fotball i Qatar til helgen.

East Pacific Shipping er eid av den israelske milliardæren Idan Ufer, den ene av de to sønnene til shippingmagnat Sammy Ofer som døde i 2011. Det er også israelske eierandeler i tankeren.

– Det er en mindre skade på skipets skrog, men ingen inntrengning av vann eller utslipp av olje, melder operatørselskapet. Tankeren er lastet med 42.000 tonn råolje og var på vei til Buenos Aires. Det er ikke rapportert utslipp av noe slag.

Angrepet skjedde tirsdag. Det er ikke meldt om personskader. Iranske myndigheter har ikke erkjent noen befatning med angrepet.

En britisk organisasjon med militær tilknytning, Maritime Trade Operations, overvåker skipstrafikken i det aktuelle området, men kjenner ikke detaljer om angrepet.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også