Gassprisene ga skyhøy inntjening for Equinor - leverte justert driftsresultat på 24,3 milliarder dollar

– Jeg er stolt over alle våre folk som gjør en stor innsats for å holde energiproduksjonen høy og sikker, sier konsernsjef Anders Opedal i rapporten for tredje kvartal.
GODT KVARTAL: For Anders Opedal og Equinor. | Foto: Equinor
GODT KVARTAL: For Anders Opedal og Equinor. | Foto: Equinor

Økte gasspriser pekes på som den største hoveddriveren for inntjeningen. Equinors rapport fra tredje kvartal, som ble lagt frem fredag, viste at gassleveransen til Europa har økt med 11 prosent.

«Energiprisene forble høye i kvartalet, og betydelig høyere enn i tredje kvartal i fjor. Equinor oppnådde en europeisk gasspris som var 60 % høyere enn de allerede høye nivåene i forrige kvartal, mens realiserte væskepriser var 13 % lavere», heter det i rapporten.

Det justerte driftsresultet endte på 24,3 milliarder dollar - i underkant av 250 milliarder kroner. Det er en økning fra 9,77 milliarder i tilsvarende periode i fjor.

Det er også en ny rekord for selskapet - en rekord som ble satt tidligere i år.

– Høy produksjon og fortsatt høye prisnivåer ga svært sterke finansielle resultater, med et justert driftsresultat på mer enn 24 milliarder dollar før skatt. Inntjeningen gjør at vi kan fortsette å investere i energiomstillingen, samtidig som vi bygger robusthet for usikre tider. Det har også ført til økt innbetaling av skatt. Til sammen har vi betalt om lag 17 milliarder dollar i skatt dette kvartalet, sier konsernsjef Anders Opedal i en børsmelding fredag.

Av strategisk og indistriell utvikling, trekker selskapet frem at produksjonen startet opp igjen på oljefeltet Peregrino i Brasil, og framgang i utviklingen av verdikjeder for lavkarbonløsninger, med første kommersielle avtale om CO2-lagring for Northern Lights JV. De skriver også at prosjektporteføljen under bygging holder stabilt kostnadsnivå.

Opedal påpeker at Russlands krigføring i Ukraina har endret energimarkedene, redusert energitilgangen og økt prisene.

– Jeg er stolt over alle våre folk som gjør en stor innsats for å holde energiproduksjonen høy og sikker. Sammen med partnere og myndighetene har vi iverksatt ekstra tiltak for å øke sikkerheten i denne situasjonen, sier han i meldingen.

Resultat før skatt lød på 27,1 milliarder dollar, en økning fra 9 milliarder dollar i tredje kvartal i fjor.

Omsetningen gikk fra 23 milliarder dollar i tredje kvartal i fjor til 42 milliarder dollar i år.
Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også