Svensk avis: Minst 50 meter av Nord Stream 1 er borte

Minst 50 meter av den russiske gassledningen Nord Stream 1 er borte der det eksploderte 26. september, viser bilder den svenske avisa Expressen har tatt.
NORSK HJELP: Blueeye Robotics har bistått i å undersøke området rundt Nord Stream-ledningen. | Foto: Den svenske kystvakten/NTB
NORSK HJELP: Blueeye Robotics har bistått i å undersøke området rundt Nord Stream-ledningen. | Foto: Den svenske kystvakten/NTB

Området der den russiske gassrørledningen strekker seg på havbunnen av Østersjøen utenfor Sverige, er ikke lenger sperret av. Journalister fra den svenske avisa Expressen har med hjelp fra norske Trond Larsen i det norske selskapet Blueye Robotics undersøkt området med undervannsdrone.

På 80 meters dyp viser det seg store renner i sjøbunnen og biter som ser ut som ødelagte rørdeler. Minst 50 meter av rørledningen er borte eller ligger begravd under havbunnen, skriver avisa.

– Det er en ekstrem kraft som skal til for å bøye tykt metall på denne måten, sier Larsen om bildene.

Nord Stream 1 er konstruert av 12 meter lange seksjoner som er sveiset sammen. Den ytre diameteren er 1, 4 meter, og rørledningen er omgitt av betongdekke som er opptil en desimeter tykt. Kraften fra eksplosjonen som rev røret i filler, var så sterk at den gjorde et utslag på 2,3 på seismologiske målinger.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også