Aasland: Norge kan håndtere sabotasje mot norske kabler

Står klare til å gjennomføre en operasjon «dersom en hendelse skulle inntreffe», sier olje- og energiministeren.
SKJERPET: Det har vært økt oppmerksomhet mot sikkerheten på norsk sokkel de siste ukene. Illustrasjonsfoto. | Foto: Colourbox
SKJERPET: Det har vært økt oppmerksomhet mot sikkerheten på norsk sokkel de siste ukene. Illustrasjonsfoto. | Foto: Colourbox

I begynnelsen av måneden spurte stortingsrepresentant Kjell-Ingolf Ropstad (Krf) olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) om hvordan beredskapen er knyttet til norske mellomlandsforbindelser, og hva som gjøres for å sikre at kablene ikke blir utsatt for sabotasje.

Aasland skriver i sitt svar at departementet har bedt sine underliggende etater om økt årvåkenhet siden Russlands invasjon av Ukraina, både når det gjelder fysiske anlegg og IKT.

«Når det gjelder mellomlandsforbindelsene opplyser Statnett at de har nødvendig reservemateriell på lager og at de har inngått beredskapsavtaler som sikrer tilgang til personell, utstyr og fartøy for å gjennomføre en reparasjon dersom en hendelse skulle inntreffe», skriver statsråden.

NRK skrev om saken først.

Det har vært høynet beredskap på norsk sokkel i etterkant av gasslekkasjen i Østersjøen i september. Torsdag ble også Ormen Lange-anlegget evakuert etter at en mann i 60-årene ringte inne en bombetrussel. Trusselen var ikke reell.

Mandag er for øvrig kabelen mellom Norge og Nederland tilbake i drift, skriver NRK. Den har vært inaktiv siden mai.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også