Drone skal være observert ved gassanlegg nord i Rogaland

Væpnet politi rykket ut etter en mulig observasjon av en drone i nærheten av prosessanlegget Kårstø i Tysvær kommune torsdag.
VAKTHOLD: Heimevernet bistår politiet med forsterket vakthold ved petroleumsanlegget Kårstø i Rogaland. | Foto: Carina Johansen / NTB
VAKTHOLD: Heimevernet bistår politiet med forsterket vakthold ved petroleumsanlegget Kårstø i Rogaland. | Foto: Carina Johansen / NTB
NTB

Stavanger Aftenblad omtalte saken først. Politiet fikk melding om hendelsen klokka 21.30 torsdag.

– Med tanke på sikkerhetssituasjonen som er i Europa nå, og at dette er et gassanlegg som har en sentral rolle i Europas energiforsyning, så er det naturlig at vi tar slike observasjoner på alvor, forteller operasjonsleder Sørvest politidistrikt Victor Fenne-Jensen til NRK.

Han opplyste tidligere til Aftenbladet at kjøretøy kontrolleres på stedet. TV 2 skriver at det var forsvarets personell på anlegget som først skal ha observert dronen, og kanalen fikk opplyst at det var store ressurser på stedet.

Det er ikke gjort beslag av noen drone, og ingen er pågrepet i saken.

Mye som tyder på at det er drone

– Hvis det viser seg at dette er droneflyging, kan det dreie seg om alt fra en privatperson til fremmede makter. Derfor er politiet bevæpnet, sa Fenne-Jensen.

Klokka 1.30 opplyste innsatsleder Fritz Arne Lilleskog til TV 2 at politiet var ferdig med den operative innsatsen på stedet, men at arbeidet med etterforskning og etterretning fortsetter.

Rundt en time senere sa Fenne-Jensen til Dagbladet at mistanken om droneaktivitet er blitt styrket.

– Når vi ser sammenhengen mellom opplysninger vi har fått i løpet av natta, så er det flere ting som tyder på at der var en drone. Men vi vet fortsatt ikke hvem som står bak, sa han.

Videre sa han at politiet har fått «indikasjoner» rundt hvordan den angivelige dronen så ut, og hvor stor den var, men ville ikke kommentere dette.

Voktes av Heimevernet

Anlegget er et av flere der Heimevernet bistår politiet med vakthold. Tiltaket er innført etter lekkasjene på Nord Stream-kablene og observasjon av en rekke droner den siste tida.

Tysvær kommune ligger i nærheten av Haugesund. Kårstø er Europas største gassprosessanlegg, og det er viktig i transport og behandling av gass og lettolje fra norsk sokkel.

Det eksporteres gass gjennom rørledningen Europipe II til Dornum og gjennom transportsystemene Statpipe og Norpipe til Emden. Begge byer ligger i Nord-Tyskland.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også