Tyskland: Oljeforsyningen er ikke brutt tross lekkasje fra rørledning i Polen

Begge raffinerier i Schwedt og Leuna mottar råolje gjennom Druzjba-rørledningen Friendship 1 via Polen.
FORTSATT OLJEFORSYNING: Tyske myndigheter sier at oljeleveransen fortsetter til to raffinerier til tross for lekkasjen i en polsk oljerørledning som forbinder Russland og Tyskland. | Foto: AP Photo/Sven Kaestner
FORTSATT OLJEFORSYNING: Tyske myndigheter sier at oljeleveransen fortsetter til to raffinerier til tross for lekkasjen i en polsk oljerørledning som forbinder Russland og Tyskland. | Foto: AP Photo/Sven Kaestner

Tyske myndigheter sier at oljeleveransen fortsetter til to raffinerier til tross for lekkasjen i en polsk oljerørledning som forbinder Russland og Tyskland.

Tysklands forsyningssikkerhet er for øyeblikket sikret. Begge raffinerier i Schwedt og Leuna mottar råolje gjennom Druzjba-rørledningen Friendship 1 via Polen. Leveransene går uavbrutt, heter det i en uttalelse fra det tyske finansdepartementet.

Myndighetene opplyser videre at oljereservene ved de to raffineriene har økt de siste ukene, og at begge kan, om nødvendig, forsynes via den tyske havna i Rostock og den polske havna i Gdansk.

Lekkasjen fra den polske delen av rørledningen, som frakter olje fra Russland til EU, skyldes antakelig en ulykke, ifølge polske myndigheter.

400 kubikkmeter råolje

Brannmannskap jobber i kornåkre nær landsbyen Zurawice for å fastslå det nøyaktige punktet for lekkasjen, ifølge Karol Kierzkowski, en talsmann for brannvesenet.

Ifølge talsmannen er om lag 400 kubikkmeter råolje pumpet ut, og oljestrømmen i ledningen er stanset.

– Det viktigste tiltaket vi gjør, er å pumpe ut oljen og lokalisere lekkasjen for å stoppe den, sier han.

Oppdaget tirsdag kveld

Lekkasjen ble oppdaget tirsdag kveld. Årsaken er foreløpig ukjent, opplyste den polske operatøren Pern ifølge nyhetsbyrået Reuters onsdag morgen.

Pern sier lekkasjen er i en seksjon av rørledningen som ligger rundt 70 kilometer fra byen Plock sentralt i Polen.

– Her kan vi snakke om skader forårsaket av en ulykke, sier Mateusz Berger, den øverste tjenestemannen med ansvaret for energi-infrastruktur i Polen. Han sier det ikke er noen grunn til å tro at lekkasjen ble forårsaket av sabotasje.

Den andre linjen i rørledningen og andre deler av Perns infrastruktur fungerer som normalt, opplyser operatøren.

Olje til Tyskland

– Perns nødetater og brannmannskap dro umiddelbart til stedet for å vurdere situasjonen, sikre området og starte redningsaksjoner, opplyste operatøren.

En talskvinne for Pern ble sitert av nyhetsbyrået PAP på at rørledningen hovedsakelig forsynte to raffinerier i Schwedt og Spergau i Tyskland.

Energikrise

I fjor sto Russland for rundt 35 prosent av Tysklands råoljeforsyning. Andelen er redusert etter invasjonen av Ukraina. Tyskland konsentrerer seg nå om å fase ut de gjenværende forsyningene, før en EU-stans av russisk import trer i kraft.

For en måned siden tok den tyske regjeringen kontroll over tre raffinerier eid av det russiske energiselskapet Rosneft, som står for rundt 12 prosent av landets oljeraffineringskapasitet.

Druzjba – «vennskap» på russisk – er en av verdens lengste oljerørledninger. Den strekker seg fra Russland, via Belarus, til en rekke EU-land.

Rørledningen har flere forgreninger og utgjør et nettverk som frakter olje til blant annet Polen, Ungarn, Tsjekkia og Tyskland. Lekkasjen skjer mens Europa står overfor en alvorlig energikrise i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også