Olje- og energiministeren: – Anbefaler ikke et pristak på gass

Terje Aasland (Ap) gjentok Norges posisjon under et energimøte i Praha onsdag.
DISKUTERER: EU og partnere diskuterer fortsatt tiltak for å lempe på energiproblemene i Europa. Illustrasjonsfoto. | Foto: Colorubox
DISKUTERER: EU og partnere diskuterer fortsatt tiltak for å lempe på energiproblemene i Europa. Illustrasjonsfoto. | Foto: Colorubox

– Norske myndigheter anbefaler ikke et pristak på gass, sa Aasland under et møte i den tsjekkiske hovedstaden onsdag, ifølge NRK.

De to siste dagene har statsråden deltatt på EUs uformelle energiministermøte i Praha, der han blant vært i samtaler om hydrogen, el-markedet og vinterberedskapen i Europa.

I forrige uke var også statsminister Jonas Gahr Støre i Praha for å diskutere energispørsmål. Også Støre har gjentatte ganger avvist et pristak på gass. Statsministeren og EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen har likevel gått ut med en felles uttalelse om at energiprisene må «reduseres betraktelig».

Nå fortsetter samtalene om hvilke verktøy som er de beste for gjøre markedet mer håndterbart. Et pristak på gass har vakt motstand på flere fronter. Nylig sa Thomas Thygesen, sjefsøkonom i den svenske banken SEB, at et slikt pristak vil bli en svært kostbar affære.

– Vi er nødt til å innse at med mindre vi kan trylle frem ekstra energi frem i Europa de neste seks månedene - noe vi ikke kan – så er dette et spørsmål om å flytte regningen mellom forskjellige deler av den europeiske økonomien. Og dersom man ønsker at forbrukerne ikke skal betale noe, så må forbrukerne gis subsidierte priser. Det gir dem en kunstig lav pris, noe som bare skyve problemene et annet sted, sa Thygesen til EnergiWatchs danske søsteravis.

Han advarer mot å skulle «diktere» prisen i markedet.

– Vi kan ikke diktere prisen. Så dersom du setter et pristak på gassen som skal selges i Europa, så må regjeringene komme inn og dekke prisforskjellen ut av sin egen lomme, sier Thygesen.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også