Opec+ enige om å kutte oljeproduksjonen med 2 millioner fat per dag

Vil hindre ytterligere prisfall.
PRISTIGNING: Oljeprisen steg etter OPECs avgjørelse onsdag ettermiddag. | Foto: Dado Ruvic/REUTERS /
PRISTIGNING: Oljeprisen steg etter OPECs avgjørelse onsdag ettermiddag. | Foto: Dado Ruvic/REUTERS /
NTB

Landenes energiministre var onsdag for første gang etter pandemien samlet ansikt til ansikt i Wien. Der ble de enig om å kutte produksjonen med 2 millioner fat per dag. Produksjonskuttene vil skje fra november.

Like etter avgjørelsen steg prisen på nordsjøolje av Brent-kvalitet for framtidig leveranse med 2 prosent. Ifølge analytikere vil trolig prisene stige på kort og mellomlang sikt, mens den langsiktige effekten er trolig begrenset.

Beslutningen var basert på «usikkerheten rundt den globale økonomien og utsiktene i oljemarkedet», opplyser Opec+ i en uttalelse. Russland og Saudi Arabia er blant landene som er medlem i Opec+.

Prisen på råolje har falt opp mot 30 prosent på spotmarkedet siden juni, som følge av bekymring for en global resesjon. Analytikere ventet på forhånd et tydelig signal fra kartellet.

Opec og oljekartellets samarbeidsland produserte rundt 3,4 millioner færre fat per dag i august enn det som var avtalt, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).

– Dette skyldes manglende investeringer i infrastruktur for oljeproduksjon i for eksempel Nigeria og Angola, i tillegg til de vestlige sanksjonene mot Russland, sier analytiker Carsten Fritsch i Commerzbank.

EUs forbud mot russisk råolje trer i kraft i desember. Fortsatt forsyner landet unionen med rundt 2 millioner fat hver dag.

Markedsandelen til Opec+ er på rundt 40 prosent.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også