Frykter alvorlig gassmangel i Storbritannia til vinteren

– Det er derfor en mulighet for at vi kan få en nødsituasjon når det gjelder gassforsyningen.
FRYKTER GASSMANGEL: Britene importerte svært lite russisk gass før krigen, men vil påvirkes av mangelen på gass ellers i Europa.
FRYKTER GASSMANGEL: Britene importerte svært lite russisk gass før krigen, men vil påvirkes av mangelen på gass ellers i Europa.
NTB

Storbritannia står overfor en betydelig risiko for gassmangel denne vinteren, advarer forvaltningsorganet Ofgem.

Ofgem skriver i et brev som avisen The Times har fått tak i at det er betydelig fare for at det kan oppstå gassmangel i Storbritannia i løpet av vinteren 2022/23. Årsaken som oppgis er krigen i Ukraina og gassmangelen i Europa.

Storbritannia produserer mye av sin egen gass, men fortsatt importerer landet mesteparten. Storbritannia har blant annet rørledningsforbindelser til Norge, som leverer en stor mengde av landets gass.

Britene importerte svært lite russisk gass før krigen, men vil påvirkes av mangelen på gass ellers i Europa. Under kalde perioder om vinteren importerer landet nemlig gass fra Europa, men nå vil europeiske land trolig trenge denne gassen selv – etter at de har mistet forsyningene fra Russland.

– Det er derfor en mulighet for at vi kan få en nødsituasjon når det gjelder gassforsyningen, skriver forvaltningsorganet som regulerer elektrisitets- og naturgassindustriene i Storbritannia.

Mer enn åtte av 10 britiske husholdninger bruker gass til å varme opp hjemmene sine, og mer enn 40 % av elektrisiteten som ble generert i Storbritannia det siste året kom fra gassdrevne anlegg.

Tom Haddon, seniorkonsulent i det globale konsulentfirmaet Arcalis, sier at det er en mulighet for gassmangel. Men han understreker samtidig at den britiske regjeringens garantier om støtteordninger nok vil sikre britene gassleveranser fra Europa.

– Regjeringen har signalisert til gassmarkedene at de vil godta enhver pris for import av gass gjennom «Energy Bills Support»-ordningen. Det gjør forsyningsselskapene i stand til å sikre leveranser uansett pris. Men prisen vil bli høy, advarer han.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også