Aker Solutions: – Resirkulering av plattformer er en veldig sunn og god butikk

– Vi resirkulerer «mange og nitti prosent» av alt som kommer inn, sier Kjetel Digre.
RESIRKULERER NORSK SOKKEL: Kjetel Digre i Aker Solutions sier resirkulering og gjenbruk fra plattformer og verft er en sunn og god butikk i sirkluærøkonomien. | Foto: Aker Solutions
RESIRKULERER NORSK SOKKEL: Kjetel Digre i Aker Solutions sier resirkulering og gjenbruk fra plattformer og verft er en sunn og god butikk i sirkluærøkonomien. | Foto: Aker Solutions

Fredag delte Aker BP ut ti PUDer (planer for utbygging og drift av en petroleumsforekomster og en PAD (plan for anlegg og drift av innretninger for transport og for utnyttelse av petroleum) til olje- og energiminister Terje Aasland.

Administrerende direktør i Aker Solutions, Kjetel Digre, var en av de som deltok på fredagens begivenhet på Fornebu. Han så frem til å sette i gang med prosjektene i 2023, og fortalte at Aker Solutions satser stort på resirkulering og sirkulærøkonomi nå som mye av plattformstrukturen på den modne norske sokkelen skal skrotes.

Resirkulering er god butikk

– Vi resirkulerer «mange og nitti prosent» av alt som kommer inn. Så selger vi disse komponentene som kommer inn. Dette er en veldig sunn og god butikk i en sirkulærøkonomitenkning, sier Kjetel Digre til EnergiWatch. 

Digre forteller hvordan de tar imot gamle plattformer.

– På Stord har vi et dekommisjoneringsmottak, sier Digre. 

Et dekommisjoneringsmottak er et sted hvor utstyr, systemer, strukturer og bygninger, samt kjemisk komplisert håndterbart materiale kan innleveres. 

– En hel del av verftet på Stord, er satt opp for å ta imot gamle plattformer, understell og utstyr, sier Digre. 

Han sier at plattformene blir demontert og at skrotmaterialet fra installasjonene bearbeides for gjenbruk. 

– Vi tar plattformene gradvis ifra hverandre på trygt vis og resirkulerer materialet, sier han. 

Han forteller at veldig mye av plattformene kan resirkuleres.

– Vi resirkulerer 98 prosent på Stord. Resirkulering gjør vi på alle prosjekter, sier Digre. 

Åpenbart at det bør resirkuleres

For Aker Solutions er det åpenbart at plattformmateriale bør resirkuleres for å brukes på nytt. 

– En kan ikke forvente noe mindre enn det som gjøres på Stord, sier Digre, og refererer til uttalelsen sin om at 98 prosent resirkuleres. 

– Kanskje heller andre veien, legger han til.

Digre forteller at det er mye som kan gjøres relatert til sirkulærøkonomi på plattformkonstruksjonene.

– Vi bygger alt det gule understellet, vi bygger alle plattformtårn, vi bygger alt på subsea siden. Vi gjør veldig mye, sier Digre. 

Prosjektene som ble kickstartet på fredag er tenkt til å skulle kunne bygge bro mellom petroleum og fornybar, og det ligger store forventninger på selskapene til å bidra til omstillingen. Samtidig bør de lykkes med å bygge opp langsiktig lønnsomhet inn i det grønne skiftet. Selskapene er forventet å bidra til bærekraft i energisektoren i form av mindre utslipp og ”sunnhet” i råvaretilgangen. Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også