Oljedirektoratet vil ha nytt dataformat for seismikk

– Segy rev.2-formatet vil gjøre det mulig å i langt større grad automatisere innrapporteringen av seismikk.
OPPDATERT DATAFORMAT: – Segy rev.2-formatet vil gjøre det mulig å i langt større grad automatisere innrapporteringen av seismikk. | Foto: Oljedirektoratet
OPPDATERT DATAFORMAT: – Segy rev.2-formatet vil gjøre det mulig å i langt større grad automatisere innrapporteringen av seismikk. | Foto: Oljedirektoratet

Oljedirektoratet skriver på sin hjemmeside at de og Diskos har gitt Troika International oppdraget med å utrede hva som må til for å implementere et oopdatert rapporteringsformat for seismikkdata.

– Segy rev.2-formatet vil gjøre det mulig å i langt større grad automatisere innrapporteringen av seismikk. Det blir også lettere for brukerne å konvertere formatet til sine ønskede bruksformater, sier Petter Dischington, som er ansvarlig for prosjektet i Oljedirektoratet, ei en kommentar på direktoratets hjemmeside.

Degans versjon stammer fra 1970-tallet. Formatet har begrensninger som gjør det vanskelig å lagre dagens enorme datamengder, og maskinlesbarheten er ikke så god som den burde være.

Troika skal ta kontakt med oljeselskaper, programvareselskaper og seismikkselskaper for å høre om erfaringer og hva som må tas hensyn til.

Prosjektet skal ferdigstilles i løpet av første kvartal 2023, og Norge blir et av de første landene til å ta i bruk det nye formatet. Segy rev. 2 skal danne grunnlaget for videre oppdatering av regelverket for seismikkdataene.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også