Regjeringen endrer kravet til funksjonelt skille for nettselskap

Det blir foreslått at kravet bare skal gjelde nettselskap med 100 000 eller flere nettkunder.
GJØR ENDRINGER: – Den foreslåtte endringen vil føre til sparte kostnader for de energikonsernene dette gjelder sier Terje Aasland, her avbildet under årskonferansen til Fornybar Norge. | Foto: Linda Sandvik
GJØR ENDRINGER: – Den foreslåtte endringen vil føre til sparte kostnader for de energikonsernene dette gjelder sier Terje Aasland, her avbildet under årskonferansen til Fornybar Norge. | Foto: Linda Sandvik

Regjeringen foreslår endringer i energiloven som utvider unntaket fra kravet om funksjonelt skille for nettselskap. Det blir foreslått at kravet bare skal gjelde nettselskap med 100 000 eller flere nettkunder.

– Den foreslåtte endringen vil føre til sparte kostnader for de energikonsernene dette gjelder. Ved å heve grensen legger vi også bedre til rette for at mindre nettselskap kan gjennomføre samfunnsmessig ønskelige fusjoner, sier olje- og energiminister Terje Aasland i en pressemelding.

I dag er det krav om funksjonelt skille mellom nettverksvirksomhet og annen virksomhet i et energikonsern. I dag gjelder kravet dersom nettselskapet har flere enn 10 000 nettkunder. Kravet til funksjonelt skille innebærer at personer i ledelsen i et nettselskap ikke skal delta i ledelsen av andre deler av energikonsernet. Reglene om funksjonelt skille har vært endret flere ganger de siste årene. 

– Nå fjerner vi en kostnadskrevende og unødvendig hindring. Energiselskapene vet best selv hvordan de skal organisere seg og bruke kompetansen i arbeidsstyrken sin, sier Aasland.

Kravet om selskapsmessig skille mellom nettverksvirksomhet og annen virksomhet vil fortsatt gjelde, som blant annet betyr at nettselskapene fortsatt er pålagt å ha navn som skiller seg selskapsmessig fra resten av konsernet.

Olje og energidepartementet opplyser om at det i januar 2023 var det 89 nettselskap, og av disse har 83 selskap færre enn 100 000 nettkunder. Det er altså seks nettselskap som har 100 000 eller flere nettkunder.

Forslaget om endringer i energiloven er i tråd med forslaget som ble sendt på høring med frist 14. desember i fjor, skriver departementet.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også