Lofotkraft om oppdeling av NO4: – Mest sannsynlig at prisen blir høyere nord for Ofotfjorden enn sør

Konsernsjef Arnt M. Winther mener det er flere faktorer som bør vurderes før en eventuell splitting av det nordligste prisområdet.
FLERE FAKTORER: Konsernsjef Arnt M. Winther ber om tydeligere prioritering, bedre kartlegging og ytterligere insentiver for mer nett og kraftproduksjon i Nord-Norge før en eventuell splitting av prisområde NO4. | Foto: Tore Berntsen, Lofotkraft
FLERE FAKTORER: Konsernsjef Arnt M. Winther ber om tydeligere prioritering, bedre kartlegging og ytterligere insentiver for mer nett og kraftproduksjon i Nord-Norge før en eventuell splitting av prisområde NO4. | Foto: Tore Berntsen, Lofotkraft

Det er store utfordringer med tilgjengelig kraftproduksjon og nett nord for Ofoten i prisområde NO4, samtidig som det er kraftoverskudd sør for Ofoten. Dermed er det i praksis overskuddskapasitet i Nordland samtidig som det er underskuddskapasitet i Troms og Finnmark.

Dermed blir ofte strømprisen satt lavt, selv om tilbudet er lavere enn etterspørselen i den nordre delen av NO4.

Statnett jobber med analyser for å se om det kan være aktuelt å dele opp NO4 i to prisområder.

Statnett: – Kan være formålstjenlig å dele budområde NO4

Lokalavisen Lofot-Tidende har snakket med konsernsjef Arnt M. Winther i Lofotkraft for å høre hva en eventuell oppdeling av NO4 kan bety for den nordre delen av prisområdet.

– Det som er et faktum er at vi har overskudd av kraft i Nord-Norge sør for Ofoten og underskudd nord for Ofoten. Videre skal mye strøm brukes til å elektrifisere Melkøya utenfor Hammerfest så på sikt vil kraftunderskuddet nord for Ofoten bli større dersom det ikke etableres mer kraft i området, eller bygger nye tilførselslinjer fra andre regioner med kraft. Det er derfor nærliggende å anta at dersom vi får prisforskjeller i perioder mellom disse to områdene vil det være mest sannsynlig at prisen blir høyere nord for Ofotfjorden enn sør, sier Winther til Lofot-Tidende.

Han og Lofotkraft mener at det er andre faktorer som må vurderes før man eventuelt bestemmer seg for å splitte prisområdet. Det inkluderer å prioritere bruken av dagens kraftproduksjon annerledes enn i dag, og der dukker elektrifiseringen av Melkøya og sokkelen som et stort spørsmålstegn.

Winther setter også spørsmålstegn ved om det er riktig at datasentre og kryptomining skal prioriteres på lik linje med annet strømforbruk, og han etterspør bedre kartlegging av de eksisterende bestillingene som Statnett har fått fra kraftkrevende industri.

– Sist, men ikke minst bør myndigheten gi ytterligere insitamenter slik at det raskt blir etablert mer produksjon og bygget mer nett i hele Norge, sier Winther til Lofot-Tidende.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også