Strømkrise truer Sør-Afrikas økonomi

Sliter med strømbrudd fordi strømnettet og kraftproduksjon fra kullkraft ikke har klart å holde tritt med økt strømforbruk.
STRØMBRUDD i SØR-AFRIKA: – Energikrisen er en eksistensiell trussel mot vår økonomi og vårt sosiale system. | Foto: AP Photo/Nardus Engelbrecht
STRØMBRUDD i SØR-AFRIKA: – Energikrisen er en eksistensiell trussel mot vår økonomi og vårt sosiale system. | Foto: AP Photo/Nardus Engelbrecht
NTB

Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa erklærte torsdag nasjonal krisetilstand for å forsøke å ta tak i strømkrisen som truer landets økonomi.

Sør-Afrika er rammet av historiens verste strømkrise, og strømbruddene som har pågått i flere år, er blitt langt verre i de siste månedene.

El-nettverket som drives av det gjeldstyngede statlige energifirmaet Eskom, har ikke klart å holde tritt med etterspørselen og sliter med å holde den kullfyrte energiinfrastrukturen i gang.

Ved å erklære krisetilstand åpnes det for mer midler og ressurser til å fikse problemene.

– Ekstraordinære omstendigheter krever ekstraordinære tiltak, sa Ramaphosa i en tale i nasjonalforsamlingen, som ble tre kvarter forsinket på grunn av motstand fra opposisjonen.

– Energikrisen er en eksistensiell trussel mot vår økonomi og vårt sosiale system, sa han videre.

Sørafrikanerne er stadig mer oppgitt over tilstanden i landet, blant annet en stagnert økonomi, økende kriminalitet, skyhøy arbeidsløshet, stadig høyere inflasjon og vannmangel.

På toppen av det hele kommer strømbruddene, som tvinger befolkningen til å være uten strøm i opptil tolv timer per dag. Planlagte strømbrudd er innført for å bidra til at det kullfyrte energisystemet klarer seg.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også