Etter 2000 har alle store kraftlinjeprosjekter gått til utenlandske aktører

– Statnett har systematisk medvirket til at norsk kompetanse på sentralnettet er blitt bygd ned.
UTENLANDSKE ENTREPRENØRER: Alle de store prosjektene på 420 kV-linjene har gått til utenlandske aktører de siste 20 årene, ifølge EnergiTeknikk. | Foto: Statnett
UTENLANDSKE ENTREPRENØRER: Alle de store prosjektene på 420 kV-linjene har gått til utenlandske aktører de siste 20 årene, ifølge EnergiTeknikk. | Foto: Statnett

I siste utgave av sitt papirmagasin skriver EnergiTeknikk at alle de store prosjektene på 420 kV-linjer etter 2000 har gått til utenlandske aktører. Det får blant annet bransjeorganisasjonen Energi Norge til å reagere.

– Statnett har systematisk medvirket til at norsk kompetanse på sentralnettet er blitt bygd ned. Kunnskap og kjennskap til ryggraden i det norske strømnettet sitter nå for et stor del i Zagreb (Kroatia) og Brescia (Italia). Dette er et stort tankekors når vi ser hvordan verden er blitt, sier næringspolitisk rådgiver Jørgen Thaule i Energi Norge til EnergiTeknikk,

Han advarer om at det har gjort Statnett avhengig av aktører i utlandet, noe han mener er bekymringsfullt i en situasjon der hele Europa skal gjennom et grønt skifte med store utbygginger.

– I en situasjonen hvor vi kommer til å stå overfor betydelig økt etterspørsel etter entreprenørkapasitet i Europa, har Statnett gjort seg avhengig av noen få utenlandske leverandører, og helt sett bort fra å designe kontrakter som gjør at norske energientreprenører kan delta i utbyggingen av sentralnettet. Dette er alvorlig med tanke på fremtidig beredskap, og bør få alarmklokkene til å ringe hos politikere og beslutningstakere, sier Thaule til EnergiTeknikk.

Statnett svarer at de følger Lov om offentlige anskaffelser og Forsyningsforskriften, og at prosjekter med en kontraktsverdi over 56 millioner kroner skal kunngjøres i EØS. Der er reglene klare på at den som har levert tilbudet som scorer best på tildelingskriteriene, skal tildeles kontrakten.

– Vår erfaring er at er begrenset med norske leverandører som har nødvendige kvalifikasjoner til å konkurrere om våre største ledningsprosjekter. Det er likevel mange eksempler på at oppdrag knyttet til våre prosjekter har blitt løst av norske leverandører, skriver kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett til EnergiTeknikk.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også