Statnett gjeninnfører systemvern og øker kapasiteten for eksport til Sverige

RME bekrefter at de fortsatt undersøker fjerning av systemvern som mulig markedsmanipulasjon.
Statnett undersøkes for mulig markedsmanipulasjon for å fjernet systemvernet på forbindelsen mellom NO1 og SE3. Nå har de innført systemvernet igjen. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Statnett undersøkes for mulig markedsmanipulasjon for å fjernet systemvernet på forbindelsen mellom NO1 og SE3. Nå har de innført systemvernet igjen. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Statnett har besluttet å gjeninnføre bruk av systemvern i forbindelsen til Sverige i sør. Systemvern er innstillinger i nettet som bidrar til økt handelskapasitet på forbindelser internt og mellom de nordiske landene. Endringen iverksettes fra mandag 12. desember, og vil øke kapasiteten fra 1450 MW til 2145 MW.

– Vi har gjennom det siste året samarbeidet tettere, og ser at Svenska Kraftnäts tiltak over tid har bidratt til å øke utvekslingskapasiteten mellom Norge og Sverige i sør. Nå gjeninnfører vi en løsning som sikrer bedre utvekslingskapasitet fra vår side, forteller konserndirektør Peer Olav Østli i en pressemelding.

Som EnergiWatch tidligere har omtalt åpnet RME en undersøkelse om mulig markedsmanipulasjon på mellomlands-forbindelsen mellom NO1 og SE3.

Da EnergiWatch snakket med RME for tre uker siden, var saken ennå ikke avklart, og de bekrefter tirsdag til EnergiWatch at saken fortsatt pågår.

Nå har Statnett bestemt å innføre systemvernet igjen.

Energimarknads­inspektionen, svenskenes svar på RME, har åpnet tilsyn mot Svenska Kraftnät. 26. oktober 2022 besluttet Acer at Svenska kraftnät ikke skulle få fritak fra regelen om a stille minst 70 prosent kapasitet tilgjengelig på mellomlandsforbindelser ut 2022.

Flere aktører reagerte kraftig på at Statnett fjernet systemvernet og begrenset overføringskapasiteten i november i fjor, etter at Svenska kraftnät reduserte overføringskapasiteten fra Sverige til Norge.

Spesielt Statkraft var kritisk til tiltaket.

Statkraft skrev i et brev til RME at det gjennom forskrift om systemansvaret i kraftsystemet og forskrift om elektrisk kraft over landegrensene «stilles klare krav til at systemansvarlig stiller all tilgjengelig kapasitet til rådighet, noe som er viktig for best mulig utnyttelse av energiressursene kraftprodusentene disponerer» og at « å tilbakeholde kapasitet er ansett som en form for markedsmanipulasjon».

Statnett skriver i pressemeldingen at hensikten med dette tiltaket var å sikre lik drift på begge sider, og gjennom dette bidra til målet om å kunne gi markedet høyest mulig handelkapasitet over tid gjennom et tettere operasjonelt samarbeid mellom Svenska kraftnät og Statnett.

– Resultatene fra samarbeidet og denne beslutningen vil gi en bedre utnyttelse av ressursene i kraftmarkedet og vil kunne bidra til bedre tilgang på kraft på tvers av landegrensene i flere situasjoner. Det er viktig for begge land, understreker Østli.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også