Oppstart av flytbasert markedskobling i Norden utsatt til 2024

Har jobbet med ny metode i ti år. Nå blir den utsatt til tidligst første kvartal 2024.
TEKNISKE PROBLEMER: innføringen av flytbasert markedskobling blir utsatt til tidligst første kvartal 2024. | Foto: Nordic RCC
TEKNISKE PROBLEMER: innføringen av flytbasert markedskobling blir utsatt til tidligst første kvartal 2024. | Foto: Nordic RCC

Det nordiske arbeidet med flytbasert markedskobling startet som et felles nordisk arbeid høsten 2012. Den nye metodikken ble godkjent av de nordiske regulatorene i juli 2018, og skulle bli tatt i bruk i 2021, men ble utsatt til første kvartal 2023. Nå er det utsatt på nytt.

Flytbasert markedskobling vil kunne øke overføringskapasiteten som er tilgjengelig for markedet, og på den måten utnytte kraftnettet bedre. Dette gjøres ved å inkludere en forenklet beskrivelse av det fysiske kraftnettet i selve markedsalgoritmen.

Markedsalgoritmen vil dermed ta hensyn til overføringsbegrensningene når prisen skal settes, heller enn at dette må bestemmes på forhånd av systemansvarlig. Dermed reduseres usikkerheten knyttet til hvor forbruk og produksjon vil finne sted, slik at mer overføringskapasitet er tilgjengelig for markedet.

Tidligst i 2023

I dagens markedsløsning må Statnett som systemoperatør «oversette» de faktiske nettkapasitetene til enkle handelskapasiteter mellom budområder før de kommuniseres til markedet. Dette innebærer at fordeling og prioritering av tilgjengelig nettkapasitet mellom ulike handelskorridorer blir bestemt av TSO basert på prognoser for morgendagens marked.

Fredag kom Statnett med en pressemelding om at oppstart av flytbasert markedskobling i Norden blir utsatt til 2024.

«Implementeringen av flytbasert markedskobling i Norden blir utsatt, slik at denne metoden for å beregne kapasitet i nettet blir satt i drift tidligst første kvartal 2024. Resultater fra simuleringer med bruk av flytbasert markedskobling som er utført parallelt med dagens kapasitetsfastsettelse, er ventet å igjen være tilgjengelig tidligst i januar 2023», skriver Statnett i pressemeldingen.

Tekniske problemer

Ifølge Nordic RCC har nordiske TSO-ene og NEMO-ene (Nominated Electricity Market Operators) har støtt på utfordringer med å gjennomføre det eksterne parallelløpet (EPR) i henhold til tidsplanen.

Av «tekniske årsaker» har markedssimuleringsverktøyet som brukes til å beregne resultater, og også stabilitetsproblemer i den kapasitetsberegningen, ikke vært i bruk andre halvår i 2022.

Kraftbørsene skal nå tilby en alternativ løsning. De første testresultatene med bruk av flytbasert basert på den nye løsningen, kan bli tilgjengelige tidligst i januar 2023.

Utilgjengeligheten av markedssimuleringsverktøyet har også ført til at man ikke har overholdt nasjonale reguleringsmyndigheters nøkkelresultatindikatorer .

Som følge av dette har TSO-ene og kraftbørsene i Norden endret fremdriftsplanen og konkludert med at første mulige oppstart vil være i første kvartal 2024.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også