Zelenskyj: Russland har ødelagt 30 prosent av Ukrainas kraftverk på én uke

– Siden 10. oktober har 30 prosent av Ukrainas kraftstasjoner blitt ødelagt.
ØDELA KRAFTVERK: – Siden 10. oktober har 30 prosent av Ukrainas kraftstasjoner blitt ødelagt. | Foto: Efrem Lukatsky, AP
ØDELA KRAFTVERK: – Siden 10. oktober har 30 prosent av Ukrainas kraftstasjoner blitt ødelagt. | Foto: Efrem Lukatsky, AP

Strømmen ble borte i Kyiv og andre regioner etter at et kraftanlegg ble rammet av tre angrep tirsdag morgen, ifølge ukrainske myndigheter.

Angrepene forårsaket flere eksplosjoner og sendte røyk opp over byen, ifølge myndigheter og vitner.

30 prosent av Ukrainske kraftverk er ødelagt i russiske luftangrep i løpet av den siste uken, skrev president Volodomyr Zelenskyj på Twitter tirsdag.

– Siden 10. oktober har 30 prosent av Ukrainas kraftstasjoner blitt ødelagt, noe som har forårsaket massive strømbrudd over hele landet, skrev han. Han la til at det ”ikke er noe rom igjen for forhandlinger med president Vladimir Putins regime”.

Det var tre angrep mot energianlegg nord i hovedstaden, sier Kyrylo Tymosjenko ved det ukrainske presidentkontoret . Han nevner ikke hvilket anlegg det dreier seg om. Byens ordfører Vitalij Klitsjko sier angrepet var på «kritisk infrastruktur», og at nødetatene er på vei, skriver Reuters.

– Boligblokk truffet

Luftvernsirene lød mange steder i Ukraina under nye russiske rakett- og droneangrep i løpet av natten. Myndighetene i en rekke regioner, inkludert Kharkiv, Dnipropetrovsk og Mykolajiv, rapporterte tirsdag at luftvernet deres varslet, men at raketter likevel traff mange steder.

En boligblokk ble truffet i Mykolajiv, og nødetatene brakte ut en død mann fra ruinene, sier guvernør Vitalji Kim.

– Ukraina er under angrep fra okkupantene. De fortsetter å gjøre det de gjør best: Terrorisere og drepe sivile, sier president Volodymyr Zelenskyj.

Han oppgir at russerne også har beskutt fredelige steder som blomstermarkedet og kastanjeparken i Mykolajiv.

– Angrep energianlegg

I byen Kharkiv meldte ordfører Ihor Terekhov om rakettild. Det skal ha vært to serier med eksplosjoner i byen i løpet av fem minutter. Ifølge de første opplysningene ble et industrianlegg truffet. T-banen stoppet trafikken og ble omgjort til et krisesenter.

I Dnipropetrovsk-regionen ble det meldt om eksplosjoner i Krivy Ry og i regionhovedstaden Dnipro. I Zjytomyr traff missiler energiinfrastruktur, opplyste myndighetene. Det russiske militæret har erklært at det var rettet mot energianlegg.

Bilder i sosiale medier

Russiske militærbloggere nær Kreml rapporterte også om beskytning i en rekke regioner. Det ble publisert et stort antall bilder og videoer i sosiale medier som viser røykskyer over byer, som angivelig dokumenterer de nye angrepene. Det er ikke verifisert at disse bildene og videoene er ekte.

Den ukrainske regjeringen har gjentatte ganger bedt Vesten om flere luftvernsystemer for å kunne stå imot russiske drone- og rakettangrep. Russland har den siste tiden intensivert bombingen av Ukraina.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også