Slik kan droner settes ut av spill

En metode er jamming, men det kan skape farlige situasjoner på oljeplattformene.
FARLIGE SITUASJONER: Det er flere måter å stanse en drone, men tiltakene kan også skape farlige situasjoner ute på plattformene. | Foto: Heiko Junge / NTB
FARLIGE SITUASJONER: Det er flere måter å stanse en drone, men tiltakene kan også skape farlige situasjoner ute på plattformene. | Foto: Heiko Junge / NTB
NTB

Droner kan settes ut av spill på ulike måter, men flere av dem er forbundet med problemer, ifølge Lars Peder Haga ved Sjøkrigsskolen.

Politiet og oljeselskapene har ikke opplyst hva de gjør hvis installasjonene likevel får uønsket besøk av droner, men Aftenposten har snakket med førsteamanuensis ved Sjøkrigsskolen, Lars Peder Haga, om hvordan droner kan settes ut av spill.

En metode er jamming. Det vil si å sende kraftige radiobølger mot dronen for å blokkere signalene som styrer den. Det kan imidlertid skape farlige situasjoner på oljeplattformene, hvis systemer der også blir påvirket.

En annen metode er å skyte ned dronen med laser, sprengladninger eller kuler. Problemet er at dronen kan bli ødelagt, og Haga mener man trolig vil nøle med å ødelegge droner i fredstid. Hvis dronen detter ned i havet, eller blir så ødelagt at den ikke lar seg undersøke, er det også problematisk.

Droner kan også fanges i nett ved hjelp av en såkalt jegerdrone. Men Haga er usikker på hvor godt teknologien fungerer.

Han mener at den beste løsningen er å finne den som har sendt ut dronen, slik at gjerningspersonen kan stilles til ansvar.

– De kommer nok fra et fartøy som ikke ligger langt unna, mener han.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også