Norsk Kjernekraft: - Regjeringen sier nei uten fakta

Vitenskapskvinne og kommunikasjonssjef i Norsk Kjernekraft mener regjeringen tar avgjørelser uten å ha alle fakta på bordet. Nå vil hun gå i dialog med regjeringen.

– Regjeringens bastante nei til kjernekraft er ikke tuftet på faktabasert kunnskap sier vitenskapskvinne og kommunikasjonssjef i Norsk Kjernekraft AS Sunniva Rose.

Rose har PhD i kjerne- og energifysikk. Hun og teamet i Norsk Kjernekraft planlegger å informere regjeringen om kjernekraft og deres argumenter for hvorfor kjernekraftspørsmålet bør vurderes i Norge.

– Fordi vi mener regjeringen ikke har nok fakta, vil det være av stor interesse for oss å få til et møte med Olje- og energidepartementet, hvor vi kan forklare våre planer og hvorfor vi mener kjernekraft er viktig for Norge, sier Rose.

Mener kjernekraft er trygt

– EU og FN har gjort analyser som viser at kjernekraft er den tryggeste energikilden og at avfall kan trygt lagres i undergrunnen, sier Rose og henviser til en rapport fra EUs vitenskapspanel, JRC.

– Denne rapporten viser at moderne kjernekraft er den tryggeste energikilden og at avfallet kan trygt lagres i undergrunnen, sier Vitenskapskvinnen.

Rose og Norsk Kjernekraft mener også at det er færre liv som går tapt ved produksjon av energi igjennom nukleær teknologi, enn ved andre energikilder.

– En rapport fra FNs UNECE viser at kjernekraft kommer best ut på både økosystemer, ressursbruk og også på menneskers helse, sier Rose.

Vil ha dialog om nukleær teknologi

– Vi vet ikke hva regjeringen sitter på av fakta, men ut fra uttalelser, så kan det virke som de ikke har fått med seg de siste rapportene fra for eksempel EU og FN. Vårt ønske er jo en åpen dialog hvor vi får mulighet til å presentere den kunnskapen vi besitter slik at regjeringen kan ta rasjonelle valg omkring våre energikilder, sier Rose.

Vitenskapskvinnen har forståelse for at regjeringen ikke kan ta en positiv tilnærming til kjernekraft per nå, men håper på at regjeringen ville vært mer åpne.

– Vi hadde jo håpet på at regjeringen ville tatt en litt mer undrende og åpen holdning til temaet, gitt de utfordringene vi står overfor energimessig, sier Rose.




































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































I tillegg kommer kjernekraft best ut når det gjelder klima, helse, natur og miljø. Du kan få tilsendt linker om ønskelig. Nå skal vi starte oppbyggingen av selskapet, noe vi gleder oss veldig til. Vi skal ha gode dialoger med institusjoner som Stråleverndirektoratet, DSA, og Institutt for Energiteknikk, IFE. De sitter med verdifull kunnskap som kan hjelpe oss. Så skal vi begynne prosessen med å etablere lokasjon for små, modulære reaktorer, samt starte arbeidet med å få alt det formelle på plass, altså det som kreves for å få en godkjennelse. Vi skal jobbe langsiktig og grundig og bygge stein på stein.


Det kan se ut til at regjeringen tror vi skal bygge reaktorene selv. Det skal vi ikke. De skal masseproduseres på dedikerte fabrikker av selskaper som Rolls-Royce og GE Hitachi. Vi skal drifte disse små reaktorene, og der kan vi bruke kompetansen til oljeindustrien som har lang erfaring med sikker drift av avanserte installasjoner.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også