Prosjektoppgave om NordLink kåret til beste masteroppgave på NHH

– Resultatene viser at den nye kabelen har bidratt til noe høyere priser i Norge og noe lavere priser i Tyskland.
NORDLINK-ÅPNINGEN: Daværende statsminister Erna Solberg deltok på den offisielle åpningen av NordLink-kabelen sammen med Tysklands daværende leder Angela Merkel. | Foto: Anders Lie Brenna
NORDLINK-ÅPNINGEN: Daværende statsminister Erna Solberg deltok på den offisielle åpningen av NordLink-kabelen sammen med Tysklands daværende leder Angela Merkel. | Foto: Anders Lie Brenna

Norges Handelshøyskole (NHH) skriver på sin hjemmeside at studentene Peder Undeli og Tobas Myrvoll sin masteroppgave om hvordan NordLink-kabelen påvirker prisene i prisområde NO2 og det norske strømmarkedet, har blitt kåret til årets beste masteroppgave.

– Masteroppgaven til Myrvoll og Undeli fremstår som et imponerende stykke arbeid, både med tanke på omfang og kvalitet. Resultatene er basert på overbevisende analyser, og presentasjon og diskusjonen holder også et høyt nivå, sier professor Endre Bjørndal, i en kommentar på høyskolens hjemmeside.

Studien ser på effekter både på det generelle prisnivået og prisers volatilitet, og den er utført ved hjelp av en såkalt kvantilregresjonsmodell.

For å isolere effekten av den nye kabelen, kontrollerer studien for en rekke faktorer som er kjent for å påvirke strømprisene, som for eksempel utviklingen i prisen på gass, vannmagasinnivåer og produksjon av vindkraft.

– Resultatene viser at den nye kabelen har bidratt til noe høyere priser i Norge og noe lavere priser i Tyskland for den analyserte perioden. Analysen gir også indikasjoner på at kabelen har bidratt til økt prisvolatilitet i Norge, samt redusert volatilitet i Tyskland, sier Bjørndal.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også