Norge og andre Nordsjøland dobler målet om havvind

Strømproduksjonen fra havvind skal økes fra 120 GW i 2030 til minst 300 GW innen 2050.
NTB & Anders Lie Brenna

Norge signerte mandag en erklæring sammen med andre Nordsjøland der det blir satt et mål om at det skal produseres minst 300 gigawatt strøm årlig fra 2050.

– I en tid med internasjonale spenninger, ustabile energimarkeder og klimaendringer trenger vi internasjonalt samarbeid for å finne løsninger på energiomstillingen, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Mandag var han i Oostende i Belgia for å delta på Nordsjøtoppmøtet sammen med regjeringssjefene fra Nordsjølandene Belgia, Danmark, Frankrike, Irland, Luxembourg, Nederland og Tyskland og Europakommisjonens president. Energiministere fra samme land, blant dem Norges energiminister Terje Aasland (Ap), og Storbritannia deltok også.

Energiministrene signerte en erklæring der de satte et mål om at målet om strømproduksjon fra havvind skal økes fra 120 gigawatt i 2030 til minst 300 gigawatt i 2050.

Tett europeisk politisk og regulatorisk samarbeid vil være viktig for at felles, ambisjoner i Europa skal kunne gjennomføres, skriver regjeringen.

– Norsk industri bidrar allerede til utviklingen av havvind, CCS (karbonfangst og -lagring) og hydrogen internasjonalt. Dette møtet var viktig for å diskutere hvordan vi kan sørge for fortsatt gode rammebetingelser for industrien, sier Aasland.

I forkant av møtet har Danmark vedtatt å doble sin bruk av sitt havområde til havvind. I dag er 15 prosent av dansk sokkel satt av til vindturbiner, men det dobles til 30 prosent.

Norges mål er å bygge ut 30 GW havvind innen 2040. Det har foreløpig ikke kommet noen nye offisielle mål fra regjeringen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også