Rekordstor vindkraft- og solenergiproduksjon i fjor

Produksjonen av vindkraft og solenergi nådde rekordhøye 12 prosent av den globale elektrisitetsproduksjonen i fjor, viser rapport.
Året før var produksjonen av vind- og solenergi på 10 prosent.
Karbonintensiteten til global elektrisitetsproduksjon falt til rekordlave 436 gCO2/kWh i 2022, den reneste elektrisiteten noensinne
Rapporten er utarbeidet av klima- og energitankesmia Ember. Studien er basert på data fra energisektoren i 78 land, som representerer 93 prosent av den globale elektrisitetsetterspørselen.
Til sammen nådde alle rene elektrisitetskilder (fornybar og kjernekraft) 39 prosent av global elektrisitet, en ny rekord.
Solenergiproduksjonen økte med 24 prosent, noe som gjør den til den raskest voksende strømkilden på 18 år på rad; vindproduksjonen økte med 17 prosent.
Over seksti land genererer nå mer enn 10 prosent av sin elektrisitet fra vind og sol. Andre kilder til ren elektrisitet falt imidlertid for første gang siden 2011 på grunn av et fall i kjernefysisk produksjon og færre nye atom- og vannkraftverk som kom på nett.
Kullkraftproduksjonen økte med 1,1 prosent fra 2021 til 2022, mens gassfyrt elektrisitetsproduksjon falt 0,2 prosent.

«2022 vil bli husket som et vendepunkt i verdens overgang til ren kraft. Russlands invasjon av Ukraina fikk mange regjeringer til å revurdere planene sine midt i høye priser på fossilt brensel og sikkerhetsbekymringer om å stole på import av fossilt brensel. Det akselererte også elektrifiseringen: flere varmepumper, flere elektriske kjøretøy, flere elektrolysører. Disse vil drive reduksjoner i utslipp for andre sektorer, og vil legge mer press for å bygge ren kraft raskere.» skriver Ember i rapporten.
Relaterte artikler:
Solvind foreslår vindturbin på 135 meter på Vestlandet
For abonnenter
Aneo bygger solpark i Sverige til 100 millioner kroner
For abonnenter