Aasland vil ikke gi etter for press om å fjerne to navngitte personer fra Fosen-saken

Nord-Fosen siida mener de har inngått en avtale om at to personer ikke skal jobbe videre med Fosen-saken. – Ikke riktig, svarer olje- og energiminister Terje Aasland til EnergiWatch.
MOTSTAND: Regjeringen jobber fortsatt med et utredningsprogram for Fosen-saken. Her møter Olje- og energiminister Terje Aasland demonstranter utenfor departementet tidligere i måneden. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
MOTSTAND: Regjeringen jobber fortsatt med et utredningsprogram for Fosen-saken. Her møter Olje- og energiminister Terje Aasland demonstranter utenfor departementet tidligere i måneden. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

I tiden etter at regjeringen har beklaget håndteringen av Fosen-saken, jobbes det med å ferdigstille et utredningsprogram for å bestemme den videre skjebnen til vindmøllene på Fosen. Planen er at dette programmet skal ferdigstilles innen utgangen av måneden

I mellomtiden fortsetter partene sin dialog med regjeringen. 10. mars sendte reineierne i Nord-Fossen siida et brev til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) der uttrykker at de setter pris på den direkte kontakten som er opprettet mellom dem. 

I brevet, som er ført i pennen av Jon-Andreas Lange i Dalan advokatfirma, gir siidaen sitt syn på saken i korte trekk. Her fremmer de også meninger om de involverte i saken.

«Siidaen har i møter med statsråden i Olje- og energidepartementet bedt om og fått bekreftet at den videre behandling av saken skal gjøres av andre enn de som har hatt ansvaret for den frem til nå. Dette omfatter Tollef Taksdal og Carl-Fredrik Ekeberg i Olje- og energidepartementet. Dette er nødvendig for å sikre tillit til den videre behandling av saken. Vi gjentar derfor ikke tidligere anførsler om inhabilitet fra denne siden», står det i brevet.

Mens Carl Fredrik Ekeberg jobber som fagdirektør, er Tollef Taksdal underdirektør i Olje- og energidepartementet. Sistnevnte uttalte seg nylig til VG om det krevende arbeidet med å bli enige om møtereferat mellom Sametinget og reineierne - et arbeid som tok mer enn 100 dager. 

EnergiWatch har spurt departementet om det er riktig at de to medarbeiderne ikke skal jobbe videre med Fosen-saken og hva som i så fall gjør dem inhabile, slik det indikeres fra siidaen.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) avviser at duoen tas av saken.

– Jeg vil understreke at alle som håndterer saker i departementet gjør dette på vegne av departementet, meg som statsråd og regjeringen, ikke som enkeltpersoner. Taksdal og Ekeberg er dyktige og erfarne medarbeidere i departementet, og det stemmer ikke at de ikke lenger vil jobbe med denne saken, skriver Aasland i en e-post via kommunikasjonsenheten.

I retningslinjene som er nedskrevet om forholdet mellom ledelse og embetsverk heter det blant annet at ansatte i embetsverket skal være objektive og faktaorienterte i arbeidet de utfører for politisk ledelse: «Embetsverket skal også være objektivt. Dette betyr at den enkelte ansattes personlige interesser, meninger, moral, antipatier og sympatier ikke skal dannegrunnlag for vurderinger og råd». 

Aasland påpeker også at arbeidet utføres av mange personer i flere departementer.

– Jeg er opptatt av at vi nå får framdrift i saken, og har en god og tillitsfull dialog for å komme til en løsning som ivaretar rettighetene til reindriftssamene på Fosen. Dette er et arbeid som flere departementer jobber svært tett sammen om. Departementene vil til enhver tid benytte våre medarbeidere på best mulig måte for å sikre god framdrift, fortsetter han.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også