Sprekker i Hunderfossen: – Det er noe galt med betongen, den smuldrer opp

– Avskallingene som observeres skyldes i hovedsak frostsprengning i betongens overflate og har ingen betydning for dammens styrke og sikkerhet, svarer Hafslund Eco Vannkraft.
TRYGG DEMNING: – Avskallingene som observeres skyldes i hovedsak frostsprengning i betongens overflate og har ingen betydning for dammens styrke og sikkerhet. | Foto: Heiko Junge / NTB
TRYGG DEMNING: – Avskallingene som observeres skyldes i hovedsak frostsprengning i betongens overflate og har ingen betydning for dammens styrke og sikkerhet. | Foto: Heiko Junge / NTB

Hunderfossendemningen har fått sprekker, og det bekymrer Industri- og næringspartiet (INP) på Lillehammer. I et intervju med lokalavisen Gudbrandsdølen Dagningen uttrykker de bekymring for at det kan få alvorlige konsekvenser.

– Det er noe galt med betongen. Den smuldrer opp, og vi er alvorlig bekymret, sier Arnt Orskaug i INP til Gudbrandsdølen Dagningen. 

Han og det relativt nye partiet har sendt bekymringsmelding om situasjonen til en rekke offentlige etater, samt Statsministerens kontor.

Eieren Hafslund Eco Vannkraft sier imidlertid at det ikke er grunn til bekymring. 

– Avskallingene som observeres skyldes i hovedsak frostsprengning i betongens overflate og har ingen betydning for dammens styrke og sikkerhet. Hunderfossen dam er, i likhet med mange dammer i Norge, utsatt for alkalireaksjoner og dermed har den et noe høyere vedlikeholdsnivå enn andre tilsvarende dammer kan ha, skriver Pål Røssum, leder bygg- og vassdragssikkerhet i Hafslund Eco, i en e-post til Gudbrandsdølen Dagningen.

Alkalireaksjoner er vanlige i betongkonstruksjoner bygget før 1970-tallet, og er noe selskapet håndterer. De opplyser at de utfører årlige vedlikeholdstiltak på Hunderfossen Dam.

– Alkalireaksjonene har vært håndtert i henhold til bransjenormen, med injeksjoner i betongen og tilpasning av luker, skriver Røssum.

Hafslund Eco Vannkraft sier at demningen har noen avvik, men at det ikke er fare for dammens styrke.

– Hunderfossen dam har avvik fra dagens forskrift. Dam Hunderfossen ble bygd på 1960-tallet før damsikkerhetsforskriften var utarbeidet. Det er derfor ikke uvanlig at revurderinger av eldre dammer avdekker avvik fra regelverket. NVE godkjente vurderingen av tilstanden til Hunderfossen dam senest i desember 2022, hvor det ble påpekt avvik. Vi jobber nå med å kartlegge hvordan avvikene skal utbedres, skriver Røssum til Gudbrandsdølen Dagningen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også