SKL deler ut 1,1 milliarder i utbytte: «Resultatet kan ikke sammenlignes med noe tidligere»

Konsernet mer enn doblet omsetningen fra 2021.
GODT KRAFTÅR: Sunnhordaland Kraftlag (SKL) leverte nye tall denne uken. Her fra Blådalsvassdraget i Kvinnherad.
GODT KRAFTÅR: Sunnhordaland Kraftlag (SKL) leverte nye tall denne uken. Her fra Blådalsvassdraget i Kvinnherad.

Sunnhordaland Kraftlag (SKL) la frem sin årsrapport for fjoråret denne uken. Den viste at konsernet solgte kraft for 5,4 milliarder kroner i året som gikk. Det er over dobbelt så mye som året i forveien, som endte på 2,1 milliarder kroner.

Resultatet før skatt endte på 4,8 milliarder for hele fjoråret - en økning fra 1,6 milliarder i 2021.

«Året har vært preget av uvanlig høye kraftpriser, blant annet som følge av Russland sitt angrep på Ukraina, og lav fyllingsgrad i vannmagasinene i Norge ved inngangen til høsten. SKL hadde derimot godt med vann i magasinene gjennom hele året og produserte til sammen 2,3 TWh ren og fornybar vannkraft. Med de høye prisene førte det til et resultat som ikke kan sammenliknes med noe tidligere», heter det i en pressemeldingen i forbindelse med tallene.

SKL har over tid hatt en strategi der all kraftproduksjon blir solgt til spotpris. Derfor er SKL svært eksponert for endringer i markedsprisen, noe som har ført til ekstreme forskjeller i resultatene fra 2020 sammenlignet med 2022.

Hovudvolumet av kraft ble solgt til løpende spottpris på kraftbørsen Nordpool. Den oppnådde prisen på fritt omsettelig kraft i SKL var 223,4 øre/kWh mot 83,9 øre/kWh i 2021. Tilsvarende tall for de konsoliderte småkraftverkene var 176,4 øre/kWh mot 71,5 øre/kWh i 2021.

Det er foreslått et utbytte på 1,1 milliarder kroner.

Sunnhordland Kraftlag eies i hovedsak av Haugaland kraft og Eviny. 

Den totale produksjonen lå på 2317 GWh, 19GWH over det som regnes som middelproduksjonen. Småkraftverkene hadde en produksjon på 124 Gwh, som var noe under middelproduksjonen på 142. Dette skyldes at noen av kraftverkene ikke ennå har hatt sitt første driftsår.

SKL har beregnet at de vil betale 157,9 milliarder kroner i høyprisbidrag for 2022. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også