Norsk Kjernekraft: – Vi ønsker ikke subsidier, men vi trenger å ikke bli motarbeidet

Nystartet norsk selskap mener tiden for kjernekraft i Norge aldri har vært mer moden enn nå.
Foto: Norsk Kjernekraft
Foto: Norsk Kjernekraft

Selskapet Norsk Kjernekraft ble i fjor opprettet for å satse på utbygging av kjernekraft i Norge, men de møter liten entusiasme hos norske myndigheter og i de store etablerte partiene.

Det ble blant annet tydelig i et skriftlig svar i Stortinget der olje- og energiminister Terje Aasland gjorde det klart at regjeringen ikke ønsker å satse på kjernekraft i Norge.

– Selv om kjernekraft i dag regnes som sikkert, er det fortsatt flere utfordringer med kjernekraft som produksjonsteknologi. Svært høye investeringskostnader gjør at kjernekraft vil kunne kreve betydelig offentlig støtte, skrev Aasland.

I et intervju med NRK.no, er Sunniva Rose i Norsk Kjernekraft tydelig på at de mener de kan bygge ut kjernekraft i Norge uten subsidier.

– Vi ønsker ikke subsidier. Men vi trenger å ikke bli motarbeidet, sier Rose til NRK.no.

I Norden er har Sverige fortsatt en del kjernekraft, og Finland har i mange år jobbet med å få ferdigstilt sitt siste store kjernekraftverk. Det har imidlertid blitt kraftig forsinket, og veldig dyrt. Det bekymrer ikke Rose og Norsk Kjernekraft. 

– Vi skal bygge ut det som kalles små, modulære reaktorer. Det er serieproduserte reaktorer som er mindre enn de typiske «giga-reaktorene», som for eksempel nylig er bygget i Finland, sier Rose til NRK.no.

Hun sier at disse kjernekraftverkene ikke trenger å være større enn Ullevål Stadion i Oslo.

Selv om det norske kjernekraftselskapet møter mye politisk motbør, får de også støtte. Det er Unge Høyre et eksempel på. De går i mot moderpartiet, og argumenterer for at partiet bør gå lengre enn å bare utrede kjernekraft i Norge.

– Vi har tatt et steg i riktig retning, men jeg mener at man burde gå enda lenger, og si ja til de som ønsker å etablere seg, sier Ola Svenneby , leder i Unge Høyre, til NRK.no.
Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også