NVE advarer regjeringen mot hastverk i havvind-satsingen

– Det er for sent til å informere om NVE sitt arbeid og foreta eventuelle justeringer av området som skal tildeles gitt at arealet blir lyst ut i første kvartal.
NVE ADVARER: Hastverk nå kan få konsekvenser for havvindsatsingen senere. | Foto: Gorm Kallestad / NTB
NVE ADVARER: Hastverk nå kan få konsekvenser for havvindsatsingen senere. | Foto: Gorm Kallestad / NTB
NTB

Regjeringen får advarsel fra Norges vassdrags og energidirektorat om at det går for radig unna i prosessen rundt havvind, noe som kan få konsekvenser senere.

Regjeringen har varslet at de første utlysningene kommer innen utgangen av mars. Det er én måned før fristen Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har på å komme med sin uttalelse, skriver Europower.

Utlysningene som er varslet, gjelder første fase for Sørlig Nordsjø II og Utsira Nord.

Men NVE er bedt om å vurdere om det er mulig å utvide havvindarealet på Utsira Nord for mer plass til kapasitet og produksjon.

«Med utlysningen av hele arealet til Utsira Nord før NVEs leveranse, forsvinner i stor grad muligheten til å utvide området med mer areal. Det begrenser en eventuell kapasitetsutvidelse», skriver Vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund i en høringsuttalelse.

Høyere risiko

Olje- og energidepartementet har ment at arealene kan utvides i etterkant, men det er ingen god idé, ifølge NVE. Havvind-utviklerne vil ikke vite hva størrelsen er på prosjektet, noe som kan gi usikre estimater og dermed høyere risiko.

For Sørlige Nordsjø II vil NVE ikke kunne konkludere før tidligst i andre kvartal. Resultatene fra grunnundersøkelser vil tidligst være klare da.

– Det er for sent til å informere om NVE sitt arbeid og foreta eventuelle justeringer av området som skal tildeles gitt at arealet blir lyst ut i første kvartal, mener Lund.

Reagerer på tempo

Direktoratet reagerer også på det saksbehandlingstempoet det legges opp til. Uforholdsmessig korte tidsfrister vil kunne gå på bekostning av kvalitet og gi merarbeid senere, mener NVE.

I tillegg reagerer de på at regjeringen legger opp til å premiere aktører som akter å ha havvindprosjekter i drift innen 2030.

«Dette kan legge press på søker til å lage urealistiske tidslinjer for prosjektet», skriver NVE, som mener det kan gi mindre fleksibilitet i valg av leverandør og øke kostnadene.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også