Horisont og Neptune inngår opsjonsavtale om Norges første kommersielle Co2-lagringsprosjekt

Kan koste opp mot ti milliarder kroner.
SER MOT 2026: Horisont og Neptunes Errai-prosjekt | Foto: Horisont
SER MOT 2026: Horisont og Neptunes Errai-prosjekt | Foto: Horisont

Karbonfangst og -lagringsprosjektet Errai legges til Gismarvik i Rogaland. Det opplyser Horisont Energi i en børsmelding fredag. Prosjektet er et samarbeid mellom Horisont og Neptune.

Området er et sted der Haugaland Næringspark har et av Norges største industriområder. 

Her er infrastrukturen allerede på plass, med tilgang til fiber, strøm, vann og avløp, og et stort havnebasseng med dyphavskai. CO2-terminalen skal ta imot fra både europeiske og norske kunder, inkludert fra den planlagte CO2-utskipningsterminalen i Rotterdam havn, ifølge meldingen.

Oppstart er planlagt i 2026.

– Vi er glade for å kunne annonsere denne avtalen med Haugaland Næringspark etter en grundig prosess for å finne en passende tomt for dette store karbonfangst- og lagringsprosjektet. Dette er et spennende bidrag i utviklingen av ny, grønn industri og infrastruktur i Rogaland. Vi ser økende etterspørsel etter CO2-lagring i Norden og i Europa, og vi vil bygge opp en europeiskverdikjede for karbonfangst og -lagring. Det kan spille en nøkkelrolle i overgangen til netto nullutslipp, sier Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen, administrerende direktør i Horisont Energi, i meldingen.

Errai skal etter planen motta mellom fire og åtte millioner tonn CO2 per år, med mulighet for å lagre mer i senere faser av prosjektet, skriver Horisont.

Meldingen presiserer ikke kostnader. Overfor Dagens Næringsliv sier Eidesen at kostandene kan bli opp mot tosifret antall milliarder:

– Vi ser for oss at prosjektet kan komme til å koste opp mot ti milliarder kroner, men det vil leverandørstudiene som vi nå setter i gang vise. Errai finansieres primært gjennom egenkapital og lån pluss at det også kan være aktuelt med andre type finansieringsmåter.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også