EU-ekspert: Norsk havvindsatsing mangler ambisjoner

Norges satsing på havvind sakker akterut og henger langt bak flere europeiske land, mener Georg Riekeles fra European Policy Centre.
ADVARER: Assisterende direktør Georg Riekeles i European Policy Centre advarer Norge mot å havne i bakleksa i satsingen på havvind. | Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
ADVARER: Assisterende direktør Georg Riekeles i European Policy Centre advarer Norge mot å havne i bakleksa i satsingen på havvind. | Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
NTB og Lars Heltne

Havvind skal bli Norges neste eksporteventyr, ifølge regjeringen. Men fra Brussel ser bildet helt annerledes ut, mener Riekeles.

– Vi er inne i et energisjokk nå, hvor Europa må foreta en brutal omstilling. Norge har alle muligheter til å være med på dette. Risikoen er at vi nå spiller bort de mulighetene, og at det er Danmark som blir framtidens store energinasjon i Europa, sier han til NTB.

Ikke rundt bordet

Visedirektøren i den europeiske tankesmia deltok torsdag på NHOs årskonferanse. Han mener en uforsonlig debatt om strøm og utenlandskabler i Norge har blitt en alvorlig hemsko.

– På grunn av disse debattene har man ikke lagt seg på et høyt nok ambisjonsnivå, men forblitt veldig forsiktig, sier han.

Riekeles viser til at Danmark, Tyskland, Belgia, Nederland og EU-kommisjonen er blitt enige om å tidoble produksjonskapasiteten innen 2030. Da strategien ble lagt, satt ikke Norge ved bordet, påpeker Riekeles.

Kan havne i bakleksa

Norge har på sin side satt produksjon av 30 gigawatt innen 2040 som et mål.

– Det er ti år etter de andre landene, sier han og advarer mot å havne i bakleksa.

– Jeg tror det mangler et strategisk fellesskap eller visjon i Norge mellom myndigheter og de som kan bygge ut, og en nasjonal plan med ambisjoner for dette tiåret. Uten dette kommer man heller ikke inn i diskusjonene med resten av Europa, påpeker Riekeles.

NTB har senere fremlagt statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om kritikken. Han mener Norge ikke mangler ambisjoner.

– Men jeg skal gi Riekeles rett i at vi har en del tapte år bak oss, sier han .

– Da vil kom inn i regjeringskontorene, var kapasiteten nesten null i Olje- og energidepartementet. Vi har nå måttet bruke ganske mye penger på å ruste opp en avdeling og løfte dette videre, utdyper han.

Han sier at ambisjonen om 30 gigawatt havvind innen 2040 ikke er en liten ambisjon, og at dette er nesten like mye som vannkraften, sier Støre.

– Vi har også en stor gassektor, som det har vært viktig for oss å utvikle. Men nå kommer vi på havvind, sier Støre.

– Lunter etter

Også NHOs president Svein Tore Holsether kritiserte norske politikere for manglende kraft i det grønne skiftet da han åpnet årskonferansen.

– Mens verden går på høygir i energiskiftet, lunter Norge etter. Med dagens tempo kommer vi ikke engang halvveis til målet i 2050, slo han fast og påpekte at det er to år siden LO og NHO lanserte en industripolitisk plattform.

– Den var ikke ment for skrivebordsskuffen, sier Holsether, som ønsker seg konkrete tidsplaner.

– Prosjekter som ikke blir klare i 2023, kommer ikke til å være ferdige i 2030, sier han.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også