NVE vil at syv prosent av investeringskostnader skal brukes til å legge ned vindkraftverk

Sender nye regler for finansiell sikkerhet på høring
VIL HA EN PLAN: NVE vil ha klarere finansielle retningslinjer for avvikling av vindparker på land. Illustrasjonsfoto. | Foto: Colourbox
VIL HA EN PLAN: NVE vil ha klarere finansielle retningslinjer for avvikling av vindparker på land. Illustrasjonsfoto. | Foto: Colourbox

I sitt forslag om såkalt finansiell sikkerhet for nedlegging av vindkraftanlegg, mener NVE at syv prosent av investeringskonstadene bør settes av slik at samfunnet er sikret at det finnes tilgjengelige midler til å legge ned kraftverket.

En anleggskonsesjon fra NVE for vindkraftverk på land, gjelder normalt for en periode på 30 år. Etter dette skal vindkraftverket legges ned.

– Hensikten er å gi samfunnet en sikkerhet for at nedlegging og tilbakeføring skjer, dersom konsesjonær av ulike grunner ikke er i stand til å gjøre det, sier Kristian Markegård, direktør i tilsyn- og beredskapsavdelingen til NVE, i en melding.

Beløpet må være så stort at det både dekker kostnader for fjerning av anlegget og tilbakeføring av landskapet, men samtidig ikke for stort til at det det forhindrer eierne av vindkraftverkene til å drive anleggene, argumenterer direktoratet.

NVE har også vurdert ulike ordninger for hvordan de avsatte midlene skal sikres. Forslaget innebærer blant annet fondsavsetning på sperret konto.

Direktoratet ber om innspill innen 19. januar neste år.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også