Sametinget med krav til OED: Regelverket for konsesjoner må ryddes opp i før nye prosjekter settes i gang

– Grensen er nådd, sier sametingsråd Maja Kristine Jåmå
FÅR BESKJED: Olje- og energiminister Terje Aasland får nytt brev av Sametinget denne uken. | Foto: Lars Heltne
FÅR BESKJED: Olje- og energiminister Terje Aasland får nytt brev av Sametinget denne uken. | Foto: Lars Heltne

I et intervju med Klassekampen advarer Jåmå om at fremtidige konsesjoner vil gjenta fortidas feil, ettersom det på nytt er åpnet for konsesjonsbehandling av vindkraft på land. Nå har fem kommuner har sagt ja til å bygge ut vindkraft. Alle ligger i Finnmark.

Samtidig som det jobbes med nye tildelinger, har det gått over et år siden høyesterettsdommen i Fosen-saken. Det pågår fortsatt samtaler mellom myndigheter, reindrifteiere og Sametinget om hvordan den omstridte saken skal løses.

– Grensa er nådd. Når man har så mange eksempler på at dagens system for behandling av vindkraft på land ikke fungerer, bør systemet ryddes opp i før man går videre, sier Maja Kristine Jåma, sametingsråd med areal, miljø og klima som ansvarsområder, til avisen.

Denne uken sender hun et brev til olje- og energiminister Terje Aasland med et krav om at regelverket for konsesjoner må ryddes opp i før nye prosjekter settes i gang.

– Vi har mange eksempler på feil som er gjort med drastiske konsekvenser for reindrifta. Vi står overfor menneskerettighetsbrudd grunnet dårlige systemer som ikke sikrer urfolksrettigheter. Likevel skal man kjøre på videre, sier Jåma.

Statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) i Olje- og energidepartementet (OED) sier til Klassekampen at hun skjønner at Sametinget er «dritlei», og at Sametinget skal bli involvert i arbeidet med høringsnotater. Sæther er samtidig uenig i påstandene om at dagens energipolitikk bryter menneskerettighetene.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også