Ulik utbyttestrategi i trøndelagsselskapene NTE og TrønderEnergi

NTE utbetalte 79,3 millioner mens TrønderEnergi ga utbytte på 200 millioner.
MINDRE UTBYTTE: NTE i Nord-Trøndelag betaler ut mindre utbytte enn TrønderEnergi i Sør-Trøndelag, selv om kraftkonsernenes resultater er relativt like, | Foto: NTE
MINDRE UTBYTTE: NTE i Nord-Trøndelag betaler ut mindre utbytte enn TrønderEnergi i Sør-Trøndelag, selv om kraftkonsernenes resultater er relativt like, | Foto: NTE

NTE i Nord-Trøndelag og TrønderEnergi i Sør-Trøndelag har veldig ulike utbyttestrategier. For mens NTE utebetalte 79,3 millioner kroner i utbytte, utbetalte TrønderEnergi hele 200 millioner til sine eiere. Ifølge Trønder-Avisa ville utbyttet fra NTE vært på 230 millioner kroner hvis de hadde utbetalt like stor andel av overskuddet som TrønderEnergi.

– Vi har en utbyttepolitikk som sier at vi skal betale ut minst 200 millioner kroner til våre eiere årlig. Det er ingen begrensninger i bruken, kommunene disponerer pengene som de vil, sier konserndirektør for kommunikasjon og samfunnsansvar Stig Tore Laugen i TrønderEnergi til Trønder-Avisa.

NTE sine 19 eierkommuner har derimot forpliktet seg til å holde utbyttet fra NTE unna driftsbudsjettene. De fleste av eierkommunene har ifølge NTE valgt å sette av brorparten av utbyttene i et eget kraftfond.

– Vi avsetter 80 prosent av utbyttemidlene fra NTE til et kraftfond, som håndteres som et bundet fond. Formålet er å gi langsiktig avkastning av utbyttemidlene, samt eventuelt bli brukt til kapitaltilførsel til selskapet eller kjøp av aksjer i relevante regionale kraftselskap, skriver kommunedirektør Bjørn Kalmar Aasland i Steinkjer i et skriftlig svar på politisk spørsmål om utbyttereglene, ifølge Trønder-Avisa.

De resterende 20 prosentene settes inn i et eget utviklingsfond, og dette fondet er underlagt de samme restriksjonene om å ikke brukes på driftskostnader.

Ifølge lokalpolitikere i Steinkjer, har NTE hatt det laveste utbyttet av alle de store kraftkonsernene det siste tiåret.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også