SSB: Markant nedgang i kraftinvesteringene

Nedgangen skyldes hovedsakelig at flere vindkraftprosjekter ble avsluttet i fjor uten at det har kommet flere nye. Norsk Industri reagerer med skuffelse.
MARKANT NEDGANG: Samlede investeringer i kraftforsyning for 2022 er 21 prosent lavere enn for 2021. | Foto: Ole Martin Wold / NTB
MARKANT NEDGANG: Samlede investeringer i kraftforsyning for 2022 er 21 prosent lavere enn for 2021. | Foto: Ole Martin Wold / NTB

Samlede investeringer i kraftforsyning for 2022 er ifølge SSB på 25,7 milliarder kroner. Dette er en markant nedgang på 21 prosent sammenlignet med tilsvarende anslag for 2021.

Nedgangen skyldes hovedsakelig et tydelig fall innenfor produksjonsleddet. Avsluttede vindkraftprosjekter i 2021 uten at nye har kommet til er en viktig årsak til nedgangen. Distribusjonsleddet bidrar marginalt opp.

Norsk Industri reagerer

«Det burde vært en solid økning i investeringer i fornybar kraftproduksjon, ikke en drøyt 20 prosents nedgang. Det er en kort liste over omsøkte oppgraderinger av eksisterende og nye prosjekter innen vannkraft. Det er lav aktivitet innen landvind, det trengs mer solkraft og det trengs rask utlysning og tildeling av havvindprosjektene for Utsira Nord og Sørlige Nordsjø», skriver Hans Petter Bøe Rebo, bransjesjef i Norsk Industri, i en pressemelding.

Nylig kom det frem i Statnetts markedsanalyse at Norge skal bygge ut 6 TWh ny kraft frem mot 2027, mens resten av Norden skal bygge ut 75 TWh ny kraftproduksjon i samme tidsrom.

«Norsk Industri hadde gjerne sett høyere tall innenlands», heter det i meldingen.

SSB sier de forventer oppgang i 2023

I det siste 2023-anslaget antydes det en oppgang i kraftinvesteringene på 14,2 prosent sammenlignet med 2022-anslaget, gitt i august i fjor.

SSB skriver at det er distribusjonsleddet som bidrar klart mest til oppgangen i neste år. Investeringer i produksjon av elektrisitet samt fjernvarme og annen kraftforsyning bidrar også positiv til denne oppgangen. Kraftinvesteringene kan isolert sett øke ytterligere neste år om det settes i gang flere vindparkprosjekter.

Det kommer ikke frem i rapporten om SSB har tatt høyde for skatteendringene for vannkraft og vindkraft i prognosen for kraftinvesteringer i 2023.

Krafaktører har varslet skroting av prosjekter på opptil 34 milliarder

Vanligvis vil høye kraftpriser som de vi har sett siden høsten 2021 sende et sterkt markedssignal om å investere mer. I slutten av september annonserte regjeringen nye skatteregler for vannkraft og vindkraft, som har motvirket dette signalet.

Vannkraftprosjekter til mellom 25 og 30 milliarder kan bli skrinlagt av de største kraftaktørene som følge av regjeringens skatteforslag om økt grunnrenteskatt og høyprisbidrag. Energi Norge holder løpende oversikt over prosjektene som påvirkes nederst på denne siden.

Som EnergiWatch tidligere har skrevet om, kan Cloudberry skrinlegge vindkraft-investeringer på 3-4 milliarder på grunn av regjeringens nye skatteregime for vindkraft som trer i kraft fra 1 januar. Bransjen frykter konkurser.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også