Statsforvalteren: Omstridt vindkraftverk slipper millionkrav

Kjølberget vindkraftanlegg får dispensasjon etter tre runder i kommunestyret.
FÅR DISPENSASJON: Kjølberget vindkraftanlegg. | Foto: Austri Kjølberget DA
FÅR DISPENSASJON: Kjølberget vindkraftanlegg. | Foto: Austri Kjølberget DA

Det kommer frem av et vedtak fra Statsforvalteren, som NRK var først med å omtale.

«Kommunen innvilget opprinnelig dispensasjon fra kommuneplanen i 2016. Denne løp ut etter 3 år. I 2021 ga kommunen dispensasjon på nytt, denne gangen på vilkår. Statsforvalteren opphevet vedtaket grunnet manglende begrunnelse. Den tredje dispensasjonen ble gitt av Våler kommune i 2022, og er endelig avgjort gjennom vår klagebehandling», skriver Statsforvalteren i vedtaket.

Vindkraftselskapet hadde klagd på et vilkår fra kommunen om økonomisk bidrag, der de ble pålagt å betale et årlig bidrag på én million i hele vindkraftverkets levetid. Pengene skulle settes på et fond som skal tjene til finansiering av avbøtende tiltak rettet mot skogfinnenes tradisjonelle boområde. Statsforvalteren mente at vilkåret er ulovlig.

Interesseorganisasjonene Motvind og La Naturen Leve har også klaget på vedtaket. Disse har stilt seg negative til at dispensasjonen innvilges. Statsforvalteren fant ikke grunn til å ta disse klagene til følge, da innholdet er avklart i tidligere klageavgjørelser, heter det i vedtaket.

Kjølberget vindkraftverk består av 13 vindturbiner, med en kapasitet på tilsammen ca. 196 GWh ny fornybar energi. . Den totale høyden på hver vindturbin, inkludert vingene er ca. 220 meter.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også