Seks ordførere ber om kraftløft: – Innen 2035 bør Nord-Norge ha bygd ut kapasitet tilsvarende 30 TWh

Vil gå i dialog med NVE om hvilke prosjekter som bør gjennomføres.
HAR SIGNERT: Bodø-ordfører Ida Pinnerød er blant de såkalte «06-ordførerne» som har skrevet tirsdagens kraftuttalelse. | Foto: Sondre Skjelvik/NTB
HAR SIGNERT: Bodø-ordfører Ida Pinnerød er blant de såkalte «06-ordførerne» som har skrevet tirsdagens kraftuttalelse. | Foto: Sondre Skjelvik/NTB

I Rana No tar ordførerne i Alta, Tromsø, Harstad, Narvik, Bodø og Rana initiativ til det de kaller et «krafttak for utbygging av fornybar kraft i Nord-Norge».

Ifølge de seks ordførerne bør det etableres økt kapasitet tilsvarende 30 TWh innen 2035 i landsdelen.

«I sum bør ambisjonen på sikt være å doble tilgjengelig mengde med fornybar energi i de tre nordligste fylkene», skriver ordførerne i uttalelsen, og legger til at elektrifisering av Melkøya og Wisting ikke må gå på bekostning av samfunns- og næringsutvikling i landsdelen.

De ser både for seg satsing på vindkraft på land og havvind i et «noe lengre perspektiv».

«Hovedforklaringen på at det nå er attraktivt å etablere ny grønn industri i Nord-Norge er tilgang på Europas rimeligste fornybare energi. Den grønne veksten er i gang allerede med store etableringer som kan skape tusenvis av nye jobber og flere titalls milliarder i økte eksportinntekter til landet. Universitetene i nord, fylkeskommunene og Innovasjon Norge rigger seg allerede til et stort grønt skifte som kan gi store ringvirkninger og trekke mange tilflyttere til den nordlige landsdel».

Ordførerne sier at de vil invitere til møter med NVE for å «etablere et kunnskapsgrunnlag om hvilke prosjekter som kan og bør realiseres, og på hvilket tidspunkt». De ønsker også å treffe Sametinget, Norges Fiskarlag, og regjeringen for å fremme synspunktene.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også