Nesten ingen kommuner vil ha vindkraft på land

Vertskommunene må selv be NVE sette i gang saksbehandlingen, men det er det bare to kommuner som har gjort.
TO KOMMUNER: Nesten ingen kommuner har tatt kontakt med NVE for å få behandlet søknader om vindkraft. | Foto: Halvard Alvik / NTB
TO KOMMUNER: Nesten ingen kommuner har tatt kontakt med NVE for å få behandlet søknader om vindkraft. | Foto: Halvard Alvik / NTB

I april erklærte regjeringen at vindkraftpausen på land var over. Men så langt er det lite som tyder på det, skriver Europower.

Så langt har kun to kommuner, Gamvik og Lebesby, vist interesse for å bygge ut ny vindkraft, ifølge Europower.

I april åpnet regjeringen igjen for å behandle søknader om å få bygge vindparker, etter at saksbehandlingen av alle vindkraftsaker ble stanset i 2019.

Vertskommunene må selv be NVE sette i gang saksbehandlingen. Men i løpet av de mer enn seks månedene som er gått siden vindkraftstansen ble avblåst, har bare to kommuner henvendt seg til NVE med ønske om å utrede vindprosjekter av en viss størrelse. Gamvik og Lebesby kommuner har meldt inn totalt fire vindprosjekter på Nordkinnhalvøya.

Alle prosjektene ligger i aktive reindriftsområder. Kraftnettet i denne delen av Troms og Finnmark er heller ikke rustet til å ta imot ny vindkraftproduksjon og det må investeres milliarder før prosjektene kan realiseres. Dermed blir det lenge til de fire vindparkene kan levere strøm til nettet, om de i det hele tatt får konsesjon.

– Ingen andre kommuner har gjort noe fremstøt overfor oss, sier Svein Grotli Skogen, seksjonssjef for energikonsesjoner i NVE til Europower.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også