SKL: – Vi kan ikke bygge ut noe som ikke er lønnsomt

Nye vannkraftverk som utnytter nytt vann kan fortsatt være lønnsomt, men høyprisbidraget stopper effektoppgraderingene.
IKKE LØNNSOMT: – Vi kan ikke bygge ut noe som ikke er lønnsomt | Foto: Terje Rudi, Scaled
IKKE LØNNSOMT: – Vi kan ikke bygge ut noe som ikke er lønnsomt | Foto: Terje Rudi, Scaled

SKL hadde store planer om å utbedre Blåfalli-anlegget i Kvinnherad, men sier klart fra at de ikke kan gjennomføre planene dersom regjeringen ikke endrer på planene om å skatte inntekter på strømpris over 70 øre/kWh med 90 prosent som følge av høyprisbidraget.

– Vi kan ikke bygge ut noe som ikke er lønnsomt, John Martin Mjånes, administrerende direktør i Sunnhordland kraftlag, til avisen Sunnhordland.

Han er klar på at det er to forskjellige typer vannkraftprosjekter.

– For oss som kraftselskap er det to typer prosjekter. Den ene typen prosjekt er der vi bygger et nytt kraftverk og utnytter nytt vann. Slike prosjekt kan vi fortsette med. De vil fortsatt være lønnsomme, selv med den nye skattepolitikken, Sier Mjånes til Sunnhordland.

For han klager ikke over at regjeringen har økt grunnrenteskatten. Problemet er høyprisbidraget, og hvordan det går utover oppgraderinger av eksisterende vannkraftverk for å kunne øke effekten.

– Mange av kraftverkene i Norge er bygd på 60-, 70- og 80-tallet. Da ble de bygget slik en så verden den gangen. Nå har vi et nytt fremtidsrettet effektprosjekt som vil utnytte ressursene bedre for de neste 100 årene. Det er den andre typen prosjekt, som ikke er realistisk nå, sier Mjånes.

Med om lag tre års byggetid, og byggestart i 2024, kan anlegget være ferdig i 2027. Det er etter at høyprisbidraget skal fases ut, hvis man skal tro signalene fra finansministeren på på fredag i forrige uke.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også